Esat Oktay Yıldıran Kimdir? İzmir’de Okula Adı Verilen Tartışmalı Subay

İzmir’in Buca ilçesinde bir okula, 12 Eylül darbesi sonrası Diyarbakır Cezaevi’nde işkence yaptığı iddia edilen subay Esat Oktay Yıldıran’ın adı verildi. Bu karar, sosyal medyada büyük tepki çekti. Milli Eğitim Bakanlığı da, kararı onaylamadığını açıkladı. Peki, Esat Oktay Yıldıran kimdir, ne zaman ve neden öldü?

Esat Oktay Yıldıran’ın Hayatı ve Askeri Kariyeri

Esat Oktay Yıldıran, 15 Şubat 1949’da İstanbul’da doğdu. Babası Ekrem Dümer, annesi Nejla Dümer, ünlü oyunculardı. Yıldıran, 1970 yılında Kara Harp Okulu’ndan piyade teğmen olarak mezun oldu.

Yıldıran, 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekâtı’na katıldı. 1980 yılında ise 12 Eylül darbesinin ardından Diyarbakır E Tipi Askeri Cezaevi’ne iç güvenlik komutanı olarak atandı. Burada, yüzbaşı rütbesiyle güvenlik amiri olarak görev yaptı.

Yıldıran, 1983 yılında Diyarbakır Cezaevi’ndeki görevinden alındı. İstanbul 23. Piyade Tümeni’ne binbaşı olarak atandı. Burada, tabur komutanı olarak görev yaptı.

Esat Oktay Yıldıran Suikasti

Esat Oktay Yıldıran, 22 Ekim 1988 tarihinde, eşi ve iki çocuğuyla birlikte Ümraniye’deki askeri lojmanlardan çıktı. Bir halk otobüsüne bindi. Otobüse binen iki kişi, Yıldıran’ın arkasındaki koltuğa oturdu. Otobüs, Kısıklı Meydanı’na geldiğinde durdu. Kapılar açıldığı sırada, saldırganlardan biri silahını çekip Yıldıran’a ateş etti. Yıldıran, boynuna ve sırtına isabet eden iki kurşunla hayatını kaybetti. Saldırganlar, otobüsten inip kaçtı.

Kaynak: Haber Merkezi