“Somut Olmayan Kültürel Mirasımız: Geleneksel Türk Tiyatrosu” çalışması, Kırıkkale ve İç Anadolu Bölgesi’ndeki 12 şehirde kültürel etkileşim ve farkındalık oluşturmak amacıyla gerçekleştirilecek. Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi tarafından yürütülen ve Türkiye Ulusal Ajans’ın 2024 Erasmus Plus ESC30 projesi kapsamında desteklenen bu çalışma, Türkiye’de kültürel mirasın yaşatılmasına yönelik örnek bir model olarak dikkat çekiyor.
Kültürel Miras Yaşatılacak
Unesco Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcıları’nın da destek verdiği proje kapsamında, Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun Karagöz, Kukla, Meddah, Orta Oyunu ve Köy Seyirlik gösterileri gibi disiplinleri İç Anadolu Bölgesi’ndeki illerde sahnelenecek. Kırıkkale dahil olmak üzere toplam 12 şehirde düzenlenecek olan etkinliklerde, kültürel mirasın genç nesillere aktarılması ve uluslararası farkındalığın artırılması hedefleniyor.
Etkinlik Takvimi
Proje kapsamında, ilk üç ayda (Ocak, Şubat, Mart) iki şehirde Karagöz, Kukla ve Meddah gösterileri sergilenecek. Son iki ayda ise üçer şehirde Orta Oyunu ve Köy Seyirlik gösterileri Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri tarafından sahne alacak.
Uluslararası Bir Model
Bu projeyi Türkiye’de ilk kez başlatan Gençlik Haritası Derneği, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcıları, Milliyet Arkeoloji, Işkırlak Geleneksel Türk Tiyatrosu Dergisi, Bambu Tiyatro ve Kültür-Sanat Dergisi gibi önemli kurumların da yer aldığı çalışma, uluslararası görünürlüğü ile dikkat çekiyor.
Kültürel Bağlar Güçlenecek
Kültür-sanat alanında örnek bir model oluşturan proje, bölge halkına unutulmaya yüz tutmuş Geleneksel Türk Tiyatrosu’nu yakından tanıma fırsatı sunacak. Kırıkkale ve diğer İç Anadolu illerinde tiyatronun farklı disiplinleriyle halk arasında kültürel bağların güçlendirilmesi ve farkındalık yaratılması amaçlanıyor.
Bu anlamlı projeyle, Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun zengin mirası hem ulusal hem de uluslararası düzeyde sahnelenerek kültürümüzü yaşatma adına önemli bir adım atılmış olacak.