1-119

Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve İl Ticaret Müdürlüğü iş birliği ile Kırıkkale Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Tüketici Hukuku Sempozyumu, Mavi Salon’da yapılan açılış töreni ile başladı.

Sempozyuma Ticaret Bakanlığı Daire Başkanı Dr. Yakup Güzel, Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yasemin Durak, Kırıkkale Ticaret İl Müdürü Mehmet Demir, ülkemizin farklı üniversitelerden çok sayıda akademisyen, Hukuk Fakültesi öğretim üyeleri ile öğrencilerimiz katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, proje yürütücüsü Medeni Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yasemin Durak, TED Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şebnem Akipek ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çiğdem Kırca’nın  açılış konuşmaları ile devam etti.

3-75

Doç. Dr. Yasemin Durak konuşmasında, “Kıymetli hocalarım, Tüketici Hakem Heyeti’nin değerli mensupları ve sevgili öğrencilerimiz; hepiniz hoş geldiniz. Ekim ayında Tüketici Hakem Heyeti ile iş birliği halinde başlamış olduğumuz projemiz, sempozyum aşamasına geldi. Sempozyumumuzda hocalarımızın katkılarıyla birbirinden değerli ve önemli konular ele alınacak. Bilim dolu bir sempozyum sizleri bekliyor.  Tüm katılımcılara, hocalarımıza ve öğrencilerimize, katılımları ve destekleri için teşekkür ederim.” dedi.

Tüketici hakları kavramı ve tarihsel süreci hakkında bilgi veren TED Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şebnem Akipek,  “Kırıkkale Üniversitesine, Hukuk Fakültesine ve Doç. Dr. Yasemin Durak hocam başta olmak üzere emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.  Kırıkkale İl Ticaret Müdürlüğüne de ayrıca teşekkür ederim. Tüketici Hukuku çağımıızın en önemli alanlarından bir tanesi. Eğer ticari veya mesleki bir amacımız yoksa aslında hepimiz tüketiciyiz. Bu nedenle bu alan gelişen, hızla ilerleyen ve özellikle teknoloji ile birlikte yeni anlamlar kazanan bir alandır. 15 Mart tarihi Tüketici Hukuku açısından dönüm noktası diyebileceğimiz önemli bir tarih. 15 Mart’ın on gün öncesinden on gün sonrasına kadar tüm dünyada Dünya Tüketici Hakları Günü ve Haftası olarak kutlanıyor. 15 Mart 1962 belki de ilk  defa tüketici ve  tüketici hakları sözcüklerinin telaffuz edildiği tarihtir. ABD Başkanı Kennedy, kongre açılış konuşmasında tüketicilerin 4 temel hakkından ve devletin tüketicileri koruması gerektiğinden bahsetmiştir. Bu nedenle önemlidir. O günden sonra tüketici hareketi dünya çapında her yere yayıldı ve önem kazandı. Tüketici haklarının dernekler eliyle korunması yaygınlaştı. Bizim ülkemizde de dönüm noktası 1982 Anayasasıdır. 1982 Anayasasına 172. Maddenin eklenmesiyle beraber tüketici hakları ilk defa yasal olarak belirlendi ve dile getirildi. O günden sonra yapılan çalışmalar ilk meyvesini 1995 yılında verdi ve 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun 8 Eylül 1995 yılında yürürlüğe girdi.” şeklinde konuştu.

5 1

Ülkemizde tüketici haklarına yönelik olarak yapılan yasal düzenlemeler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Şebnem Akipek konuşmasının devamında “Bu güzel sempozyumda birlikte olduğumuz için çok mutluyum. 2 gün boyunca 8 farklı oturumda Tüketici Hukuku’nun hemen hemen her konusu konuşulacak. Bu güzel çalışmaları için Yasemin Hocama ve emeği geçenlere teşekkür ederim. Başarılı ve keyifli bir sempozyum olmasını dilerim. Dünya Tüketici Hakları Günümüz şimdiden kutlu olsun.” ifadelerine yer verdi.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çiğdem Kırca,  “Sizlerle bir araya gelmekten ve bu açılış konuşmasını yapıyor olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi olarak bu kapsamlı organizasyonu yapmanız dolayısıyla sizlere ve emeği geçenlere ayrı ayrı teşekkür ederim. Gerçekten kıymetli bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Tüketici Hukuku çok önemli bir alan ve o kadar kapsayıcı oldu ki Tüketici Hukuku dersinin zorunlu ders hale getirilmesini isteyenler de var. Seçmeli ders olarak ise mutlaka müfredatta yer alıyor. Bu sempozyumda tüketici haklarıyla ilgili konular ve muhtemel problemler,  çeşitli açılardan incelenecek.” şeklinde konuştu.

10-14

Prof. Dr. Çiğdem Kırca,  konuşmasının devamında Tüketici Hukuku alanında çalışma yapmak isteyen akademisyenlere ve akademisyen adaylarına tavsiyelerde bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından “Devre Tatil ve Devre Mülk Sözleşmeleri ile Taşınır Satışlarında Ayıptan Sorumluluk” konularının ele alındığı sempozyum oturumuna geçildi.

2 gün boyunca 8 farklı oturumun yapılacağı sempozyumda, Tüketici Haklarıyla ilgili 27 konu, uzman isimler tarafından dinleyicilere anlatılacak ve dinleyicilerin soruları cevaplanacak.

8-16

Kaynak: Kırıkkale Üniversitesi