11-13 Nisan 2025 tarihleri arasında Türkiye genelinde etkili olan don afeti, Kırıkkale’de de tarımsal üretimi ciddi şekilde etkiledi. Özellikle gece saatlerinde sıcaklıkların -3°C ile -9°C arasında seyrettiği belirtilirken, düşük sıcaklıkların 8 ila 16 saat boyunca devam etmesi sonucu il genelinde başta üzüm, ceviz, badem, kiraz, vişne ve kayısı olmak üzere birçok meyve türünde ciddi don zararları meydana geldi.

Bitkilerin tomurcuk, çiçek ve genç meyve dönemine denk gelen bu olumsuz hava koşulları, rekolte kayıplarına ve üretimde düşüşe yol açtı.

Konuya ilişkin Kırıkkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, teknik ekiplerin don olayının hemen ardından sahada ön tespit çalışmalarına başladığı, bu çalışmaların gece-gündüz demeden sürdürüldüğü belirtildi. Ön inceleme raporlarının hızla Tarım ve Orman Bakanlığı’na iletildiği, il genelindeki tüm ilçelerde ayrıntılı zarar tespitlerinin sürdüğü kaydedildi.

Müdürlük, üreticilere şu çağrıda bulundu:

  • Afetten zarar gören çiftçilerin en kısa sürede bağlı bulundukları İl veya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurarak zarar bildiriminde bulunmaları,
  • Tarım sigortası yaptırmış olan üreticilerin ise Alo TARSİM 172 hattını arayarak hasar ihbarında bulunmaları büyük önem taşıyor.

Kırıkkale İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Ateş, yaptığı açıklamada “Üreticilerimizin yanındayız, tüm imkânlarımızla süreci yakından takip ediyoruz. Geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, gereken desteğin sağlanması için çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Kırıkkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü