Kırıkkale Adının Kökeni

Önceleri Ankara'nın ilçelerinden biri olan Kırıkkale, 21 Haziran 1989'da il statüsü kazandı. Şehrin adının, merkezdeki Kaletepe ve 3 km kuzeydeki Kırıkköyü isimlerinin kısaltılarak birleşmesinden oluştuğu söyleniyor.

Kırıkkale'nin Doğal Güzellikleri

Obaköy – Yeşil Vadi

Yahşihan ilçesinde, Kızılırmak kıyısında yer alan Obaköy ve Yeşil Vadi, şehrin öne çıkan dinlenme ve eğlence alanlarından biridir. Asma köprü ile birbirine bağlanan bu alanlarda ırmak kenarı iskeleler, ekolojik tarım için hobi bahçeleri, yemek ve spor alanları, yürüyüş parkurları ve atlar için padok alanları bulunuyor. Ayrıca Turkuaz Bisiklet Yolu, Yeşil Vadi'den başlayarak 8 km boyunca Kızılırmak boyunca devam ediyor.

Sulu Mağara

Keskin ilçesinde yer alan Sulu Mağara, yarı doğal yarı yapay yapısıyla dikkat çekiyor. 3 katlı ve 285 metre uzunluğundaki mağaranın içinde havuzlu salon, küplü galeri ve alt maden galerisi bulunuyor. Mağara, antik çağlarda yağmur sularını toplamak amacıyla yapılan havuzlar sayesinde ismini almış.

Kirikkalede Gezilecek Yerler 4

Lavanta Vadisi

Balışeyh Lavanta Vadisi ve Karaahmetli Lavanta Tarlaları, Temmuz ayında lavantaların mis kokusunu ve muhteşem manzarasını sunar. Kırıkkale-Samsun yolu üzerinde yer alan Lavanta Vadisi 35 dönümlük alana, Karaahmetli Lavanta Tarlaları ise 12 dönümlük alana yayılıyor.

Karaahmetli Tabiat Parkı

Kapulukaya Barajı kıyısında bulunan Karaahmetli Tabiat Parkı, doğa ile iç içe yürüyüşler, piknikler ve kamp yapmak için ideal bir ortam sunuyor. Nehirde balık tutma imkanı da bulunan park, 13 farklı balık türüne ev sahipliği yapıyor.

Hasandede Peribacaları

Kırıkkale’nin Kapadokya’sı olarak anılan Hasandede Peribacaları, Hasandede Köyü'nde dağın yamacında yer alıyor. Özellikle gün batımında muhteşem manzaralar sunan kırmızı peribacaları, ziyaretçileri büyülüyor.

Dinek Dağı Atlı Safari ve Doğa Parkı

Balışeyh ilçesinde bulunan bu park, göl manzaralı evler, at binme ve okçuluk gibi aktiviteler sunuyor. Ziyaretçiler ayrıca göl üzerinden zipline yaparak heyecan dolu anlar yaşayabiliyor.

Kırıkkale'nin Tarihi Yerleri

Ceritkale Kaya Mezarları

Keskin ilçesine bağlı Ceritkale Köyü yakınlarında yer alan kaya mezarları, Demir Çağı'na kadar uzanan tarihiyle dikkat çekiyor. Yamaçlardaki kayalara oyulmuş mezarlar tarihe meraklı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Tarihi Çeşnigir Köprüsü ve Kanyonu

Büyük Selçuklu Devleti zamanında yapılan ve Mimar Sinan tarafından tekrar onarılan Çeşnigir Köprüsü, Keskin ilçesinde bulunuyor. Çeşnigir Kanyonu, cam seyir terası ve yürüyüş parkurlarıyla turistlerin ilgisini çekiyor.

Hacı Taşan Kültür Merkezi – Taş Mektep

Keskin ilçesinde bulunan merkez, Bozlak kültürünü ve abdallık geleneğini yaşatan etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Kırmızı Ankara taşından inşa edilen yapı, mimarisiyle de dikkat çekiyor.

Rahmi Pehlivanlı Müze Evi

Dünyaca ünlü ressam Rahmi Pehlivanlı'nın doğduğu ev, müze olarak ziyaretçilere açılmış durumda. Sanatçının eserleri ve hayatı hakkında bilgi edinmek için ideal bir yer.

Ballı Baba Türbesi ve Camisi

Balışeyh ilçesinde bulunan Ballı Baba Türbesi ve Camisi, tarihi ve mimari özellikleriyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. 1121 yılında inşa edildiği düşünülen cami, ahşap işçiliği ile dikkat çekiyor.

Koçubaba Camisi ve Türbesi

Balışeyh ilçesine bağlı Koçubaba Köyü'nde bulunan cami ve türbe, 15. yüzyılda inşa edilmiştir. Cami tamamen yenilenmiş olup, türbe çeşitli onarımlar sonucu özgün halini kaybetmiştir.

Hasandede Camisi ve Türbesi

Kanuni Sultan Süleyman döneminde inşa edilen Hasandede Camisi ve Türbesi, 16. yüzyılda yaşamış Hasan Dede'nin anısına yapılmıştır. Mekke taşlarıyla önem kazanan cami ve türbe, şehrin merkezi bir noktasında yer alıyor.

Haydar Sultan Camisi ve Türbesi

Geç Roma ve Erken Bizans dönemlerinde inşa edilmiş olan külliye, Haydar Sultan'ın anısına yapılmıştır. Avlusunda yer alan Deliler Kuyusu, soğuk ve kükürtlü suyu ile dikkat çekiyor.

Kırıkkale'nin doğal ve tarihi güzellikleri, ziyaretçilerine unutulmaz anılar sunuyor. Bu mekanlar, hem doğa severler hem de tarih meraklıları için keşfedilmeyi bekliyor.

Kaynak: Haber Merkezi