1-1182-92

Dünyanın farklı ülkelerindeki üniversitelerle proje bazlı çalışmalar gerçekleştiren Kırıkkale Üniversitesi, gönül coğrafyasında yer alan ve ikili iş birliği faaliyetleri yürüttüğü kurumlarla ilişkilerini daha güçlü ve daha kapsamlı şekilde devam ettiriyor. Bu kapsamda, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Yönetim Kurulu ve Mütevelli Heyeti Başkanı Mecit Çetinkaya, Kırıkkale Üniversitesi Genel Sekreteri Dr. Öğr. Üyesi Şevket Evci ve Dış İlişkiler Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Başer; 2019 yılından bu yana akademik, sosyal ve kültürel alanda başarılı projeler gerçekleştirdiği Blida 1 Saad Dahlab Üniversitesini ziyaret etti. Verimli geçen ziyarette Kırıkkale Üniversitesi, Blida 1 Saad Dahlab Üniversitesi ile arasındaki ikili iş birliği anlaşmasını yeniledi ve Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, Cezayirli gençlere İslam Bilim Tarihi üzerine konferans verdi.

4-50

İlk olarak Blida 1 Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mohammed Bezzina’yı ziyaret eden Kırıkkale Üniversitesi Rektörü, davetleri ve bugüne kadar yapılan ortak çalışmalar için Rektör Prof. Dr. Bezzina’ya teşekkür etti. Kırıkkale Üniversitesi Rektörüün şahsında Kırıkkale Üniversitesi heyetini ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirten Prof. Dr. Bezzina, bu ziyaretin iki üniversite arasındaki ilişkileri daha da kuvvetlendireceğine olan inancını dile getirdi. Prof. Dr. Mohammed Bezzina, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü ve beraberindeki heyete, “Gül Şehri” olarak da bilinen Blida’ya özgü gül buketlerini takdim etti.

6-26

Ziyaret sonrasında Kırıkkale Üniversitesi ve Blida 1 Üniversitesi yöneticilerinin katılımıyla toplantı yapıldı. İkili iş birliği kapsamında yapılabilecek çalışmaların görüşüldüğü toplantı, planlamadan sorumlu Blida 1 Üniversitesi Rektör Yardımcısı Dr. Hocine Ait Saadi ve lisansüstü çalışmalardan sorumlu Rektör Yardımcısı Dr. Roudane Mohamed’in, Blida 1 Üniversitesi ile ilgili genel bilgiler, istatistikler, imkanlar ve araştırma projeleri hakkında bilgi verdiği sunum ile başladı. Dış İlişkiler Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Başer, Blida 1 Üniversitesi yöneticilerine Kırıkkale Üniversitesi ve uluslararasılaşma çalışmalarımız hakkında bilgi verdi.

5-35

İnteraktif bir şekilde devam eden toplantıda Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, akreditasyon, Teknopark, dil eğitimi imkanları, Üniversite-Sanayi iş birliği ve ortak lisansüstü program olanakları ile ilgili Blida 1 Üniversitesi yöneticileri ve akademisyenlerinin sorduğu sorulara cevap verdi ve iki üniversite arasında yapılabilecek çalışmalara değindi. Blida 1 Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mohammed Bezzina, Fen Bilimleri ve Teknoloji ağırlıklı bir Üniversite olarak iki üniversitenin pek çok ortak alanda çalışma yapabileceğini, aynı zamanda Cezayir’de önde gelen bir yoğunlaştırılmış dil merkezine sahip olduklarını ve burada öğrencilerin özellikle Türkçe’ye yoğun ilgi gösterdiklerini söyledi. Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, toplantıda görüşülen konuların bir zaman çizelgesine dökülmesi ve çalışmaların hızla ele alınması gerektiğini vurguladı. Görüşmenin ardından Kırıkkale Üniversitesi ve Blida 1 Üniversitesi arasındaki ikili iş birliği anlaşması yeniden imzalanarak güncellendi.

7-229-12

Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, Blida 1 Üniversitesi anı defterine günün anısına şunları yazdı:  

 “Sevgili Kardeşim,

İşbirliğin ve misafirperverliğin için çok teşekkürler. Gençlerimizin geleceği için iş birliğimizi proje yönetimine dayalı bir şekilde geliştireceğiz. İnşaallah bu çabalarımızdan bir çok sonuç elde edeceğiz. Bu, bizim için 500 yılı aşkın süren tarihi ve kültürel bağımıza karşı görevimizdir.

En içten dileklerimle,
 

Prof. Dr. Ersan Aslan

Kırıkkale Üniversitesi Rektörü”

11-14

İkili işbirliği kapsamında gerçekleşen bu toplantı ve imza töreninin ardından Blida 1 Üniversitesi ziyareti, İslam Bilim Tarihi konferansıyla devam etti. Konferans, Dış İlişkiler Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Başer’in öğrencilere Kırıkkale Üniversitesi hakkında bilgi verdiği sunumu ile başladı. İBTAV Yönetim Kurulu ve Mütevelli Heyeti Başkanı Mecit Çetinkaya, Prof. Dr. Fuat Sezgin ve İBTAV’ın çalışmaları hakkında bilgi verdi. Mecit Çetinkaya’nın konuşmasının ardından Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, “Ortak Mirasımız ve İnsanlığın Geleceği: Bilim Tarihi” konulu bir sunum yaptı. Kırıkkale Üniversitesi Rektörü konuşmasında; İslam medeniyetinin dünya medeniyetine katkılarını, medeniyetimizin inşa ettiği kurum ve müesseleri, Müslüman bilim insanlarının farklı bilimsel disiplinlerde yapmış olduğu çalışmalar ile dönemine damga vuran teknolojik icatlarını Cezayirli gençlere anlattı. Geçmişte olduğu gibi bugün de bilime ve insanlığa yön verecek potansiyelde bir medeniyet olduğumuzu belirten Kırıkkale Üniversitesi Rektörü, gençlerimizin medeniyet tarihimize dikkatli bir şekilde bakmaları durumunda kendilerine örnek olabilecek çok sayıda düşünür, bilim insanı ve mucit bulabileceğini ifade etti.

10-13

Kaynak: Kırıkkale Üniversitesi