Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye'nin ekonomik değerini artırırken küresel emisyonları azaltmayı hedefleyen "ikiz dönüşüm" vizyonu kapsamında yeşil ve dijital dönüşüm stratejilerini hayata geçiriyor. Bu stratejilerle sanayi, enerji, tarım ve şehircilik gibi alanlarda önemli projeler yürütülüyor.

2030 ve 2050 Hedefleri
Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü'nün analizlerine göre, 2030'a kadar oluşacak yeni ekonomik değerin %70'ten fazlasının dijital platformlardan kaynaklanacağı tahmin ediliyor. Ayrıca, dijital çözümlerin 2050'ye kadar küresel emisyonları %20 oranında azaltma potansiyeli taşıdığı belirtiliyor.

Yeşil ve Dijital Dönüşüm El Ele
Türkiye'nin sanayi politikaları, yeşil ve dijital dönüşümü eş zamanlı olarak ilerletecek şekilde tasarlanıyor. Bu süreçte devlet, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği ön plana çıkıyor. Yeşil Mutabakat Eylem Planı, Yeşil Büyüme Teknoloji Yol Haritası ve Türkiye Yeşil Sanayi Projesi gibi çalışmalar, bu dönüşümün temel taşlarını oluşturuyor.

KOBİ’ler ve Sanayi Dönüşümün Merkezinde
KOBİ'lerin dijital dönüşüm süreçlerini hızlandırmak için KOSGEB'in Dijital Dönüşüm Destek Programı devrede. Ayrıca, yetkinlik ve dijital dönüşüm merkezleri (model fabrikalar) KOBİ’lere rehberlik sağlıyor. DDX Dijital Dönüşüm Değerlendirme Modeli ile sanayinin mevcut durumu analiz edilirken, KOBİ'lerin ekonomideki paylarının artırılması hedefleniyor.

Makine Sektörü ve Rekabet Kongresi
Makine sektöründe dönüşümü desteklemek için hayata geçirilen "Makine Sektöründe İkiz Dönüşüm UR-GE Projesi" ve "Rekabet Kongresi", dönüşümün sektöre ve rekabete etkilerini ele alıyor.

Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Planı
Dijitalleşme ve yeşil dönüşüm süreçlerini hızlandırmak için Orta Vadeli Program (2025-2027) ve 12. Kalkınma Planı kapsamında çeşitli düzenlemeler yapılırken, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) Eylem Planı, dönüşüm sürecinin iş gücü ihtiyaçlarını analiz ediyor.

100 KOBİ'nin Dönüşüm Yolculuğu
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından başlatılan "100 KOBİ’nin İkiz Dönüşüm Yolculuğu Projesi" ile sanayide dönüşüm hız kazanıyor. Proje tamamlandığında, sanayiye önemli katkılar sunulması hedefleniyor. Ayrıca, oluşturulan İkiz Dönüşüm İnternet Portalı ile geniş kitlelere bilgilendirme yapılıyor.

Türkiye’nin Geleceği İkiz Dönüşümde
Türkiye, yeşil ve dijital dönüşümü kapsayan stratejik adımlarıyla küresel ölçekte öncü bir rol üstlenmeyi amaçlıyor. Bu süreçte, teknolojik yenilikler ve sürdürülebilirlik temelinde, hem ekonomik büyüme hem de çevresel iyileşme hedefleniyor.

Kaynak: BHA