Global havacılık yayın organı FlightGlobal’ın Counterpoint Market Intelligence ile yaptığı derlemeye göre, 2023 yılı itibariyle havacılık sektörünün en büyük 100 şirketi belirlendi. Liste, şirketlerin yıllık raporlarından ve kamuya açık belgelerden elde edilen verilerle hazırlandı.

Kovid-19 salgınının en fazla etkilediği sektörlerden biri olan sivil havacılıkta önemli bir geri dönüş yaşanırken, sektörün devleri Boeing ve Airbus, satış rakamlarıyla zirveye yerleşti. Boeing, 77,8 milyar dolar ile listenin birinci sırasında yer alırken, Airbus ise 70,8 milyar dolarlık satışla ikinci sırada yer aldı.

Savunma sanayisine yönelik havacılık çözümleri üreten RTX, 68,9 milyar dolar ile üçüncü, Lockheed Martin 67,6 milyar dolar ile dördüncü, Northrop Grumman ise 39,3 milyar dolar ile beşinci sırada yer aldı. GE Aerospace 31,8 milyar dolarla 6. sırada bulunurken, Safran 25,1 milyar dolar ile 7., L3Harris 19,4 milyar dolar ile 8., Leonardo 16,5 milyar dolar ile 9. ve BAE Systems 14,8 milyar dolar ile 10. sırada yer aldı. Rolls-Royce, Bombardier, Thales ve SpaceX gibi önemli şirketler ise listenin diğer sıralarında kendine yer buldu.

Türk şirketleri yükseliyor

2023 yılına ait en büyük 100 havacılık şirketi listesinde Türkiye’den de önemli isimler yer aldı. Türk havacılık sanayisinin öncü şirketlerinden TUSAŞ, 2,7 milyar dolarlık satış rakamı ile 38. sırada yer alırken, ilk kez listeye giren Baykar, 1,8 milyar dolar ile 49. sırada kendine yer buldu.

TUSAŞ, ANKA, AKSUNGUR, ATAK, T70, HÜRKUŞ ve GÖKBEY gibi hava platformlarıyla önemli bir üretim kapasitesine sahip. Şirket, ANKA III, HÜRJET ve Milli Muharip Uçak KAAN gibi projelerle havacılık alanındaki büyümesini sürdürüyor. TUSAŞ, AR-GE yatırımları ve yüksek teknolojili çözümleriyle sektördeki rekabet gücünü artırmaya devam ediyor.

Baykar, 1,8 milyar dolarlık satışla listeye güçlü bir giriş yaptı. Bayraktar TB2 ve Bayraktar AKINCI TİHA gibi yüksek teknolojiye sahip insansız hava araçlarıyla dünya çapında büyük bir başarı elde eden Baykar, 2023’te de Türkiye’nin savunma ve havacılık sanayisinde ihracat şampiyonu oldu. Baykar, yıllık gelirlerinin büyük kısmını ihracattan elde ederken, Bayraktar TB3 ve KIZILELMA gibi yeni projelerle büyümeye devam ediyor.

Kaynak: BHA