Malatya İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü, Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TÜPRAŞ) Kırıkkale Rafinerisi’nden elde edilen ağır vakum gaz yağı (HVGO) numuneleri üzerinde gerçekleştirdiği deneysel çalışmalarla dikkat çekiyor.

Prof. Dr. Hüseyin Karaca ve yüksek lisans öğrencisi Mohamad Frih Alhasan Alweis, HVGO'dan yüzde 80’in üzerinde dönüşüm sağlayarak benzin ve dizel gibi ekonomik değeri yüksek ürünler elde etmeyi başardı.

Bu yenilikçi çalışma, üç yıl süren titiz bir araştırmanın sonucunda ortaya çıktı. Prof. Dr. Karaca, projede kullandıkları yeni yöntemle ağır vakum gaz yağının daha uygun koşullarda hafif ürünlere dönüştürüldüğünü vurguladı. "Geliştirdiğimiz yöntemle, petrol rafinerisinin en ağır fraksiyonlarından biri olan HVGO'yu değerli ürünlere dönüştürmeyi başardık," diyen Karaca, elde ettikleri sonuçların hem dönüşüm hem de maliyet açısından mevcut yöntemlere göre daha etkili olduğunu belirtti.

Alweis ise projede elde edilen ürünlerin, petrol endüstrisine önemli katkılar sağlayacağını ve ağır petrol rezervlerinin daha etkin bir şekilde değerlendirilebileceğini kaydetti. "Petrol rezervleri, hem ülkemizde hem de dünyada azalmakta ve önümüzdeki 40-45 yıl içinde tükeneceği tahmin ediliyor. Bu nedenle mevcut rezervlerin değerli ürünlere dönüştürülmesi hayati önem taşıyor," dedi.

Bu projeyle birlikte elde edilen ürünlerin pilot ölçekte ve ticari uygulamalarda etkin bir şekilde kullanılabileceği de ifade edildi

Kaynak: İHA