Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, tarihin en kanlı muharebelerinden birine sahne olan ve dünya harp tarihine geçen, Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda, Mehmetçiğin toprağın altında kefensiz yattığını belirterek, “Bu toprakların manevi bekçileri olarak da kıyamete kadar kalacaklardır. Biz de Tarihi Alan Başkanlığı olarak her bölgeden, her coğrafyadan, her köyden gelen o kahraman Mehmetçiklerin o büyük hatıralarını yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmanın sorumluluğu içerisinde olacağız” dedi.

Kırıkkale’den de 280 kahraman Mehmetçiğin Çanakkale’de şehit düştüğünü vurgulayan Kaşdemir, bu toprakların Kırıkkale halkı için de büyük bir anlam taşıdığını ifade etti. Çanakkale’nin bu milletin ortak değeri, manevi başkenti olduğunu belirten Kaşdemir, “Çanakkale Savaşları, bu milletin her bir ferdinin, her bir ailesinin bir parçasını bıraktığı yerdir.” dedi.

Tarihin en kanlı muharebelerinden birine sahne olan ve dünya harp tarihine geçen ‘Çanakkale Geçilmez’ destanının yazıldığı Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki Şehitler Abidesi, Seyit Onbaşı Heykeli, 57’nci Piyade Alayı Şehitliği, Conkbayırı, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Kilitbahir Kalesi, Bigalı Kalesi ve Seddülbahir Kalesi’yle her yıl binlerce ziyaretçiye Çanakkale ruhunu yaşatmaya devam ediyor.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığınca yapılan çalışmalar kapsamında 59 bin 472 şehidin ismi bulunuyor. Kırıkkale’den de 280 şehidin ismi, bu liste içerisinde yer alıyor. Bu kahramanlar, Kırıkkale’nin tarihine ve milletimizin birlik ve beraberliğine olan katkılarını simgeliyor.

Kaşdemir, 1915 yılında Çanakkale’de Türk milletinin büyük bir zorluğa göğüs gerdiğini ve milletçe büyük bir haksızlığa, büyük bir saldırıya uğradığını ifade etti. Çanakkale’de, dünyanın dört bir yanından gelen düşman kuvvetlerine karşı Türk milletinin kahraman evlatlarının destansı bir direniş gösterdiğini belirten Kaşdemir, “Mehmetçiklerimiz, vatan savunması için Çanakkale’ye koşarak geldiler ve burada büyük bir mücadele verdiler. O kahraman evlatlarımızın hatıralarını yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak bizim en büyük sorumluluğumuzdur” dedi.

Bu milletin ortak değerini ve manevi başkentini temsil eden Çanakkale’ye olan bağlılığını vurgulayan Kaşdemir, “Her yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının Çanakkale’de hakkının, payının olduğunu çok iyi biliyoruz. Kahramanlarımızın anıları, bizlere birlik ve beraberliğin ne kadar önemli olduğunu hatırlatıyor” diye konuştu.

Bu anlamda Kırıkkale halkı, Çanakkale’deki kahramanlık destanının bir parçası olmaktan gurur duyuyor ve bu büyük mirası gelecek nesillere aktarma sorumluluğunu taşıyor. Çanakkale Savaşları’nda şehit düşen  Mehmetçiklerimizin aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz

İHA

Kaynak: İHA