Koskoca 100 yıl… Cumhuriyetin yüzyılı, dile kolay. Anlamlandırması zor, hayal etmesi güç. Hayatın en çetin şartlarıyla yüzleşmiş...

Koskoca 100 yıl… Cumhuriyetin yüzyılı, dile kolay. Anlamlandırması zor, hayal etmesi güç. Hayatın en çetin şartlarıyla yüzleşmiş yürekleri korku dolu, kalpleri umut dolu binlerce insan. Hepsi bir çift mavi gözün izinde ufacık bir umut kırıntısı arıyor, bir karış vatan toprağı için. Nice canlar verildi, kaç ocağa ateş düştü bu topraklar için. “Şüheda fışkıracak toprağı sıksan şüheda!” dedirtti şaire.
Karamsarlığın sineye çekildiği vatan toprağında bir kez bile umutsuzluğa gardını indirmemiş ulu önder Mustafa Kemal aydın fikirleriyle kara bulutlarla çevrili topraklarımıza yağmur olmuş. Umutsuzluğun beden bulduğu, korkunun, özgüvensizliğin bıraktığı lekeyi bir bir temizlemiş. O ve halkı da biliyordu ve inanıyordu ki güneşli günler çok yakındı. Kimi zaman vapurda, kimi zaman savaş meydanından duyurdu sesini Mustafa Kemal “Milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararı kurtaracak!” sözü gibi her bir sözü umut ışığı uyandırıyor yüreklerde.
“Ulusal kuvvetleri etken ve ulusal iradeyi egemen kılmak esastır.” fikriyle ilerleyen Mustafa Kemal halkın iradesini ön planda tutmuş. Bağımsızlık uğruna can veren Türk milleti için 23 Nisan 1920’de Ankara’da toplanan meclisle ulusal iradeyi somut kılmıştır. Türk halkının fikirlerine önem vererek cumhuriyet anlayışını aşılamış, Türk egemenliğini daima en üstte tutmuştur.
Ulu önderi ve Türk milletiyle bütünleşmiş bu 100 yıl, bütün engellere karşın dünyaya örnek olmuş, hafızalardan, Türk tarihinden asla silinmeyecek muhteşem bir cumhuriyetin öyküsüdür. Bu öyle bir öyküdür ki kuru ekmeğin ve askerin pabucunun olmadığı orduya yenilerek hayatlarının en büyük hezimetlerine uğrayanların bile takdirle karşıladığı bir öyküdür.
Zamanında yenilgiye uğrattığı ülkelere bile “Atatürk gibi düşün.” ideolojisini uygulattırma ilhamını veren büyük lider Mustafa Kemal, Türk milletine Atatürk ilke ve inkılâplarıyla yaşayan bir cumhuriyet sunmuştur. Bizi umutsuz, güçsüz ve geri kalmış doğulu bir devlet olmaktan kurtaran Mustafa Kemal her adımında bilim ve aklı ilke edinmiştir. Türk gencine inanmış, gelecek nesiller için bu toprakları armağan etmiştir bizlere.
“Ey Türk istikbalinin evladı! İşte, bu ahval ve şerait içinde dahi vazifen, Türk istiklal ve cumhuriyetini kurtarmaktır. Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur.”
Atatürk'ün fikirlerinin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceği olan biz Türk gençlerinin vazifesi de umutsuzluğa kapılmadan emin adımlarla Atatürk ilke ve inkılâpları ilkesi doğrultusunda atamızdan emanet olan Türk egemenliğini ve bağımsızlığını korumaktır.
29 Ekim 1923… Kulaklarda atamın sesi, “Yaz çocuk! Adı Türkiye Cumhuriyeti olsun, yanına da koy bakalım sonsuzluğa uzanan üç nokta…” 

Kırıkkale Atatürk Anadolu Lisesi 11-A