Karakeçili'de tarihe yön veren Yunak suyu gezen ve görenlerin gözdesi olmuştur. Yüz yıllara uzanan tarihi bulunan, âşıkların mekânı ve evliliklerin sebebi olmuştur. Eşeklerle, atlarla, El arabası ve yürüyerek elleri ile buradan evlere su çekilmiş, bekârların devamlı gittiği, orada sohbetlerin bol olduğu, görüşmelerin, bakışmaların yaşandığı güzide bir yerdir. Eşeklerle odun çekilir. Tokaçlar omuzda, orada bulunan taşların üzerine çamaşırlar koyularak sıra ile yıkanırdı. Çamaşırlar bol köpüklerle yıkanarak, alnından ter boşalsa da aldırış etmeyip, sohbetlerin havalarda uçuştuğu ve o akan pınarı ile insanları büyüleyen Yunak suyu Karakeçili'yi tarihiyle süslediği eşsiz yerdir.

Âşıklar dile gelirse eğer,

Her birinin kalbi aşka değer,

Âşıklar şiir sever

Tarihin tozlu sayfası Yunak Suyu

 

Yunak suyu pınarların sesi,

Sohbetlerin en değerlisi,

Yaşadı, yaşıttı tarihi ebedi…

Karakeçili’nin gözdesi tarihi yer

 

Ozanlara, şairlere ve ağıtlara yer vermiştir. Âşıklar burada dile gelir, maniler, şiirler, ağıtlar yakarlardı. Özellikle manilerle kız ve erkekler birbirleri ile anlaşır, aşklarını şiirlerle dile getirirlerdi. Dile gelen şiirler kayıta alınmasa da ruha, kalbe teker teker yazılmıştır.

 

 O tarihlerde yaşamış Karakeçili'nin eski ileri gelenleri, yunak suyunun tarihini sorduğumuzda gözleri sevinç içinde olup, heyecanlı bir şekilde anlatırlardı.

 

 Kırıkkale Karakeçili Belediyesinin desteği ile restore edilerek günümüze kadar taşınmış, halka sunularak sergilenmiştir.

 Karakeçili ilçesine gelenlerin her daim görmek istediği ilk ziyaret edilecek yerlerden birisidir.  Tüm merak edenlerin gelip görmesi, tarihin o tozlu sayfasını içine çekerek tarihi, o anları yaşamalıdır.

 

Emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ederim.