Aslen, Kayseri ili Pınarbaşı'nın Yukarı Köşkerli köyünden Avşarlardandır. 1933 yılında Kuleli Askeri Lisesi’ne girdi, 3 Mayıs 1944’te “vatan hainliği” suçlamasıyla sorgulandı. Hapis yattı. 1955‘de kurmay binbaşı olarak, Washington’a tayin edildi. Bu görevi esnasında University of America‘da uluslararası ekonomi tahsili gördü. 27 Mayıs 1960 Askeri Darbesi’nin önde gelen simalarından olan Alparslan Türkeş, müdahaleden sonra Milli Birlik Komitesi üyesi olarak, Başbakanlık Müsteşarlığı yaptı. 19 Kasım 1960‘ta Türkiye’den, Hindistan Yeni Delhi’ye sürgüne gönderildi. 23 Şubat 1963‘ta yurda dönen Türkeş, 31 Mart 1964’te Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi (CKMP)’ne üye oldu. 1 Ağustos 1965‘de CKMP’nin kongresinde parti üyeleri tarafından genel başkanlığa seçildi. Şubat 1969´da partinin ismi Milliyetçi Hareket Partisi olarak değiştirildi. Türkeş bu parti ile girdiği seçimler sonucu, 65-69, 69-73, 73-77 ve 1977‘den 12 Eylül 1980‘e kadar dört dönem, Ankara ve Adana’dan milletvekilliği yaptı. 1975‘den sonra kurulan 1. ve 2. Milliyetçi Cephe hükümetlerinde başbakan yardımcılığı yaptı. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra tevkif edilenler arasıda yer aldı ve 29 Nisan 1981´de, MHP ve Ülkücü Kuruluşlar davası adı ile sıkıyönetim mahkemelerinin karşısına çıkarıldı. Dört buçuk yıl hapis yattı.

 6 Eylül 1987‘de siyasi yasaklar kalkınca, olağanüstü kongre ile MÇP Genel Başkanı oldu. 24 Eylül 1991´de Yozgat’dan milletvekili seçildi. 12 Eylül 1980’de kapanan siyasi partilerin isim ve amblemlerinin kullanma yasağının kalkması ile, 24 Ocak 1993 tarihinde MÇP yerini MHP’ye bıraktı. Türk gençlerini ışık tutmak adına yayınlanmış 23 adet eseri vardır. Hayatı hep mücadele ile geçmiş, vatansever Türk gençliğinin Başbuğu olmuş bu büyük liderin bugün hakka yürüyüşünün on beşinci yılı. Kesintisiz eğitimin görüşüldüğü komisyonda, Erciyes Üniversitesi adının, Alparslan Türkeş Üniversitesi olarak değiştirilmesi de önerildiyse de ancak komisyon teklifi reddetti. Komisyonun teklifi reddediş gerekçesi Başbakanlık yapmaması imiş, Oysa ki Başbakan Yardımcılığı yapmış, üstelik Cumhuriyet tarihimizde gelip geçen bir çok silik Başbakan’dan daha çok eser bırakmıştır. Merhum Alparslan Türkeş’in Başbakanlık Müsteşarlığı döneminde ülkemize kazandırdığı kurumlar ; TÜBİTAK, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ,Türk Standartlar Enstitüsü (TSE),Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü (TKAE) ülkemizin en gözde kurumlarını ortaya koyan bir kişidir. 

 Aslen Kayserili olan merhum Alparslan Türkeş'in hayatını Türk Geçliğine adamış, genç kuşakların bilgi yüklü, ahlaklı ve bir ülkü etrafında toplanmış bilinçli gençler olmalarını sağlamak amacıyla ömrünü vakfetmiş, bu dava adamına memleketinde bir Üniversiteye adını vermek vefa borcumuzdur diye düşünüyorum. Türkeş'in adının bazı kentlerde caddelere, bulvarlara veya meydanlara verildiğini biliyoruz. Kırıkkale’de de eski adı Samsun Bulvarı olan caddeye Alparslan Türkeş Bulvarı adı verilmişti. Maalesef mevcut Belediye Başkanı tarafından tabela kırıldı bahanesi ile indirilmiş bir daha da takılmamıştır. Kırıkkale Alparslan Türkeş’e vefa gösterecek ve o tabelanın tekrar dikilmesi için gereğini yapacaktır. Son nefesine kadar Türk Milletine ve Türk Dünyasına hizmet etmeye devam eden, Başbuğun adı ve ülküsü dünya durdukça, onu sevenler , onun ülküsü yolunda gidenler tarafından gönüllerde yaşatılacaktır. Türk dünyasının Başbuğunu, rahmet minnet ve duayla anıyoruz. Allah Mekanını cennet eylesin.