DİYABET FARKINDALIK HAFTASI

Ülkemizde ve dünyada etkinlik hâline gelmiş, o güne münhasır sorunları, önerileri dile getirilen birçok hastalık ya da sağlık durumlarını içeren günlerimiz mevcut. Bunlardan birisi de DÜNYA DİYABETLİLER GÜNÜ...

Daha bunun gibi saymakla bitiremeyeceğimiz Dawn Sendromlular Günü, Lösemi Haftası, Engelliler Günü, Otizmliler Haftası gibi birçok farkındalık günleri ya da haftalarının isimleri karşımız çıkıyor

Bu günlerin tek bir amacı var FARKINDALIK OLUŞTURMAK.

Böyle bir hastalığın ya da sağlık durumunun da hayatımızda var olduğunu ve her an herkesin de başına gelebileceğini, bu problemleri olan insanların neler yaşadığını, nasıl bir süreç geçirdiklerini ve yaşadıkları zorlukları topluma hissettirmek, farkına vardırmaktır amaç.

Bu hastalıklarla yaşamak zorunda olan ve tüm yaşamı boyunca olumsuzluklara karşı mücadele ile geçen insanlara bir nevi manevi destek sağlamaktır bu farkındalığın ilkesi.

Böylesi günlerde insanlar kutlar tarzda mesajlar iletse de niyetlerinin halisane olduğu ve her daim yanında olduğunun sözlü bir güvencesidir. Çünkü hastalık veya engellilik durumu kutlanan bir olgu değil, destek olunan sözlü bir dayanışmadır.

Bu hafta 11-17 KASIM DÜNYA DİYABETLİLER GÜNÜ idi.

"Dünya Diyabet Günü" yani halk arasında "ŞEKER HASTALIĞI" diye bilinen hastalık, 1921 yılında insülini bularak, diyabet hastası milyonlarca hastanın tedavisine imkân tanıyan Fredrick Bantig'in doğum günü anısına, her yıl 14 Kasım'da düzenlenerek, çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. 

Diyabet, ülkemizde görülme sıklığı giderek artan, ciddi organ kayıplarına yol açan ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen hastalıktır. 

Vücudumuzda insülin hormonunun hiç üretilememesi veya vücudun ihtiyacını karşılayacak kadar üretilememesi, ya da üretilen insülinin yeterince etki gösterememesine bağlı olarak ortaya çıkar. Diyabet kronik bir hastalık olup hayat boyu tedavi gerektirir.

Özellikle ailesinde diyabet öyküsü olan, hareketsiz yaşayan, sağlıksız beslenen ve vücut ağırlığı fazla olan kişiler diyabet hastalığı açısından risk grubunu oluşturmaktadır. 

Evvela şu hususu iyi bilmemiz gerekir ki hangi hastalık olursa olsun o hastalık hakkında bilgi edinmemiz ve erken tespit etmemiz gerekir. Diyabeti, yani kan şekerimizi iki damla kanla tespit etmemiz mümkünken ihmâl ettiğimiz her zaman hastalığa davetiye çıkaracak ve yaşam kalitemizi bir basamak aşağıya çekecektir.