Yaşamın vazgeçilmez bir parçası olan nefes almanın doğru şekilde yapılması hayat kalitesinin iyileştirilmesi için önemli bir konudur. Solunum kaslarımızı kuvvetlendirmede en önemli kasımız diyafram kasıdır. Diyafram, solunumda çok etkin bir yapı olduğu için onu kuvvetlendirmemiz gerekir.

 Peki nasıl güçlendireceğiz? Günde en az üç kez yirmişer nefes olacak şekilde çalışarak bir haftada diyaframımızı güçlendirebiliriz. Vücudumuzdaki diğer kaslar gibi diyafram kası da çalıştırılmadığı zaman kuvvetini kaybeder, bu yüzden güçlü bir diyafram ve sağlıklı bir vücut için nefes egzersizlerini her gün düzenli olarak yapmalıyız. Diyafram egzersizini sandalyede veya yatarak yapabilirsiniz. Her iki uygulama biçiminde de dizlerinizi bükmeli ve rahat bir pozisyonda olmalısınız.

 Geçelim nasıl uygulayacağımıza; Sırt üstü, dizler bükük ve başınızın altında yastık olacak şekilde uzanın. Bükülen dizlerin altına yastık koyarak bacakların desteklenmesini sağlayabilirsiniz. Ardından bir elinizi göğsünüzün üst kısmına, diğer elinizi de kaburgalarınızın altına koyun. Nefes alıp vermeniz sırasında diyaframın hareketlerini hissedebileceğiniz şekilde ellerinizi yerleştirin. Bir elimizi göğsümüze diğer elimizi göğüs kemiğimizin üç dört parmak aşağısına, karnımıza yerleştiriyoruz. Nefes alırken karnımızın üzerindeki elimizin hareket etmesine göğsümüzdeki elimizin ise hareket etmemesine odaklanıyoruz. Çok derin bir nefes almaya çalışmıyoruz. Rahat bir nefesle karnımızdaki elimizi, karnımızı şişirerek itmeye çalışacağız. Bu egzersizi bir sandalye üzerinde de gerçekleştirebilirsiniz ancak bu uygulamanın yatarak yapılan egzersize göre daha zor olduğu unutulmamalıdır. Sandalyede dizler bükük şekilde oturularak gerçekleştirilen bu egzersizde nefes alıp verme sırasındaki işlemler aynı şekilde yapılır. Oturarak yapılan diyafram nefes egzersizi için omuzların, başın ve boynun rahat bir pozisyonda olması önemlidir. Yavaşça burnunuzdan nefes alarak egzersize başlayın ve nefes alıp verme süreniz boyunca karnınızın genişleyerek eliniz üzerinde bir baskı meydana getirmesini hissedin. Bu esnada göğüs kafesinizin üzerinde bulunan elinizi de mümkün olduğunca sabit tutmaya çalışın. Vücudunuz egzersize alıştıkça nefes alıp verme sürelerinizi uzatabilirsiniz. 

Diyafram tekniğini düzenli olarak uyguladıkça tüm sinir sisteminiz dengelenmiş olacak ve bağışıklık sisteminiz düzene girecek. Ama sunu unutmayın doğru diyafram nefesi; içten dışarıya, her yöne ilerleyerek bedeni, balon gibi şişiren bir nefestir. Karnımızı, sadece öne doğru şişiren bir nefes, diyafram nefesi değildir. Diyafram (karın) nefesi almak konsantrasyon gerektiren bir harekettir. Ancak uzun sürede ve çalıştıkça olur. Sabırlı olup paniklemeden egzersizlere devam etmek gerekir. Hadi bakalım var mısınız diyaframınızı güçlendirmeye?