Kırıkkale Valiliği, Kırıkkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Kırıkkale Üniversitesi’nin işbirliğiyle ilimizde ilk kez düzenlenen “Geçmişten Geleceğe Kırıkkale Tarihi ve Halk Kültürü” konulu sempozyum geniş katılım ile başladı. Valimiz ve Rektörümüzün katılımları ile kalabalık bir şekilde başlamış, bu da bizin için bir umut ve mutluluk kaynağı olmuştu. İkinci gün maalesef aynı ilgiyi göremedik. Geniş katılım devam etmedi. Hele son oturumda izleyici sayısı otuza kadar düştü. Dicle Üniversitesinden programa katılan hemşerimiz Profesör Dr. Ahmet Kankal, Kırıkkale bölgesine yapılan iskanı anlattı. Ama en ilginç bölümü Amerika’nın neden uzay araçlarına bir buçuk metreden daha geniş yakıt tankı koyamadıklarına dair sunumu idi. Arkasından yine hemşerimiz Doç. Dr. Hamit Pehlivanlı’nın Kırıkkale’nin il oluş serüvenini anlattı. Kırklareli Üniversitesinden gelen hemşerimiz Yrd. Doç. Dr. Raşit Gündoğdu kendi köyü olan Hacılar ile ilgi sunumu vardı.
İkinci gün Prof Dr. Adnan Karaismailoğlu, Hasandede ve şiirleri ile ilgili anlatım yaptı. Ama bir tane bile Hasandedeli yoktu dinleyiciler arasında, Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Gencer, Rahmi Pehlivanlı ile ilgili sunumunda Pehlivanlı ailesini göremedik. Folklor Araştırmacısı Ebru Ekici ‘Kırıkkale Kilimleri Dokumalar’ hakkında anlatım anlatımında kendi köyüm olan Delice ilçesi Arbişli Köyüne ait bir kilimin bulunması da ayrıca bana hem sürpriz oldu hem de duygulandırdı. Prof. Dr. İsmail Özçelik Oğuz boylarını anlatırken Orta Asya’da Anadolu’nun ovalarında gezdirdi bizi, Yrd. Doç. Dr. Esat Sarıcaoğlu Kılıçlar Kasabası’nı anlatırken salonda bulunan elli kişiden bir tanesinin bile Kılıçlar’lı olmaması bizi derinden üzdü. Bendeniz ise hocalarımla birlikte akademisyen olmayan tek panelist olarak acizane ‘Kırıkkale ve Savunma Sanayi’ni anlatmaya çalıştım. Son oturumunda Kırıkkale Türküleri konuşulmuş özellikle Prof. Dr. Muhittin Eliaçık Karakeçili gelenekleri hakkında anlatım yaptı. Belediye Başkanının katılmamasının sebebini bilmiyoruz. Ama şehirle ilgili böyle bir programa katılmamasının mazereti olmasa gerek. Kırıkkale maddi manada tam olarak şehirleşmesini gerçekleştiremediğini biliyorduk. Fakat kültürel manada da bunu henüz gerçekleştiremediğini gördük. İnsanlar yöneticilerine görünmek için kendi kültürleri ile ilgili bir panele katılmaları ne üzüntü verici şey.
Sempozyumda özellikle bazı kasabaların katılmamaları sebebi ile eleştiriyoruz. Özellikle yerel tarih anlatımlarında o bölgenin katılması beklenir. Ama bu değerler tabiî ki sadece o kasabalara ait değerler değil, hepimizin ortak mirasıdır. İki yüz bin nüfusa sahip şehirde beşyüz kişilik bir salonu dolduramamanın ayıbı var.
Sempozyumun kitaplaşacak olması, Kırıkkale tarihi ve kültürü için çok önemli birer kaynak oluşturacak. Bu anlamda bu programa destek veren herkese özellikle sayın Valimiz, Kültür Müdürümüze, Rektörümüze ve sempozyumun bütün organizasyonu ve hocalar ile yakından ilgilenen Ebru Ekici hanımefendiye Kırıkkale adına minnet borçluyuz.
Kırıkkale’de gün yüzüne çıkmayı bekleyen daha bir çok alanının olduğu bir gerçektir. Daha fazla katılımlarla bu bilimsel faaliyetlerin devam etmesi ümit ediyoruz.