Bir Cumhuriyet şehri olmamıza rağmen, Orta Anadolu toprakları tarihin her döneminde insanlar tarafından cazibe alanı olarak görülmüş ve topluluklar hiçbir zaman bu topraklardan elini çekmemişlerdir. Genç şehrimizin tarihi, kültür ve edebiyatı ile ilgili bir çok esere imzasını atan edebiyatçı-yazar değerli hocam Yakup Altın Bey’in yeni bir eserini bizzat kendisinden hediye olarak aldım. Bütün eserlerini ilgi ile takip ettiğim hocamın bu eseri özelikle doğduğum toprakları anlattığı için daha fazla merak duymama sebebi ile bir çırpıda bitirdim. Eserde köyümüz, ilçemiz ile ilgili bildiğimizden çok bilmediğimizin olduğunu görerek şaşırdım. Üstelik bunu da ustalıkla anlatımı ile toprağımızın kokusunu bize taşıması minnet ve şükranlarımızı artırmıştır. Eserin giriş bölümünde de belirttiği üzere bu eserin hazırlanmasında bilgi, belgeleri ile destek veren değerli hocamız, hemşerimiz Doğan Gökkaya’yı Delicelilerin hepsi tanır. O tek başına Delice’nin hafızasıdır aslında ama genç kuşaklara bu bilgileri aktarmamız adına yine eserden yaptığımız alıntılarla hem hocamızı hem eserimizi tanıtmayı borç bilirim. Kitabın başlangıcında yer alan yine değerli dostumuz ağabeyimiz Ahmet Erdal’ın anlatımı ile Doğan Hocamız “Kendisini eğitime adamış mütevazi,dost, arkadaş canlısı ve Delice ilçesinin Karabekir köyünde on bir çocuklu bir ailenin altıncı çocuğu olarak 1935’de doğmuş Yoksulluk sebebi ile ilkokulu yedi yılda bitirmiş. Hasanoğlan Öğretmen Okulu’ndan 1955’de mezun olmuştur.
Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesi Evri köyünde, Kırıkkale Büyükyağlı’da bir süre görev yaptıktan sonra; doğup büyüdüğü topraklara ve kendini yetiştiren insanlara hizmet edebilmek amacıyla Delice’ye gelmiştir. Delice Karabekir İlkokulu’nda öğretmenlik ve müdürlük görevinden sonra, Delice ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü görevinde bulunmuş ve daha sonra Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nden emekli olmuştur. Emekli olduktan sonrada eğitimden kopmamış, Delice’de bir kitap ve kırtasiye dükkanı işletmektedir. 1964’den beri de Türk Hava Kurumu Delice Şubesi Başkanlığı’nı yürütmektedir. Hocamız bunun yanında Delice’de katkıda bulunmadığı sivil toplum örgütü ve sosyal faaliyetler yok gibidir. O, Türk Hava Kurumu Başkanı, O, Çarşıda kırtasiyecilik yapan esnaf, O, yol yordam bilmeyenlere dilekçe yazan bir arzuhalci, O, Köylü ile devlet arasında köprü kuran bir rehber, O, kısacası Delice’nin her konuda Öğretmeni’dir. Eser’de yine Kırıkkale ve Delice bölgesinin Tarih öncesi dönemine ait kalıntılardan Roma ve Bizans dönemine ait eserlerden ve kimlerin yaşadığı ayrıntılı bir şekilde belirtilmektedir. Eserde Delice’nin kuruluşu şu şekilde anlatılmaktadır. “Delice ilçesine 1760-1780 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu’nun Türkmen ve Yörük kabilelerini mecburi isyana tabi tutması sonucu Çorum Ayanı Mahmut Beğ tarafından görevlendirilen Demirci Karabekir ve Karaduman adlı şahısların obalarını toplayarak merkezde şimdiki adıyla Karabekir mahallesi olan bölgede bir köy kurdukları, kurucusu Karabekir adına izafeten de Karabekir adının verildiği bilinmektedir. Osmanlı Arşiv belgelerini incelediğimizde Karabekirli ( Karabekirlü) aşiretinin Bozok ( Yozgat) ve Kırşehir sancaklarına yerleştirilen konar-göçer yörükan taifesinin olduğunu görüyoruz. Delice ilçesi Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar “Karabekir” adını köyü kuran bu obadan almıştır. Daha sonra köyün adı değiştirilmiş ve Delice yapılmıştır. Delice bölgesine yerleşen Aşiretler de ayrıntılı bir şekilde gösterilmiştir. Coğrafi durum, idari yapılanmaya hatta ilçedeki köylerle birlikte kaç tane cami olduğunun sayısına kadar verilmiştir. Kitabımızın ilginç bölümlerinden biride Delice’de kaymakamlık yapmış daha sonra meslek hayatında yükselerek vali yardımcısı, vali hatta parlamenter olan Türkiye’nin de tanıdığı çok önemli isimler bulunmaktadır.Bir şekilde Delice’ye görev için uğrayanların bahtının açık olduğunu görüyoruz.
Bu isimlerden bazıları Feri Ünal :Vali Kadir Uysal : Vali Hayri Kozakçıoğlu :Vali-Milletvekili M.Kemal Ağar :Vali- Milletvekili Ayhan Nasuhbeyoğlu :Vali Nafiz Kayalı : Vali Behiç Çelik :Vali-Milletvekili Haluk İmga :Vali Mustafa Yaman :Vali İlçedeki Arkeolojik sit alanlarında en önemlileri Bozköy, Çongar, Büyükyağlı, Kuzayyurt, Acılıkuyu gibi köylerde özellikle Roma dönemine ait eserler Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından incelenmeye devam etmektedir. Delicemizin ileri gelen simalarından bazılarının ismi verilmiş Bu isimler Erdoğan Aslıyüce, Hakan Gökkaya, A.Vural Örsdemir, Şevket Yurduseven, Şevket Özsoy, Mustafa Akbal, Mustafa Göçer Şarklıoğlu, Rasim Kılıçel İbişoğlu, İbrahim Yiğit, Aşık Halil Şenkal, Aşık Ekrem Şimşek gibi kendi alanlarında çeşitli eserler veren kıymetli hemşerilerimizden Afşarbeyi İbrahim Yiğit’e ait “Karabekir” isimli şiirden kısa bir bölüm aktaralım. Karabekir Çini kayaları, yeşil Çimeni Andırı burası hindi, yemeni Belli değil kuruluşu, zamanı Tarihi eskidir, Karabekir’in. Temizdir sağlamdır çeşmesi, suyu Tarihlerde geçer buranın soyu Kendine bağlamış kırk adet köyü Şerefi büyüktür Karabekir’in. Yöreye özgü yemek çeşitlerine ayrılan yemeklerin hepsi birbirinden güzel fakat özellikle şu üçünü tanımak çok önemlidir diye düşünüyorum. Bunlar Hasıda, Omaç ve Dönderme bunlardan hemen benimde çok sevdiğim Döndermenin tarifini yapalım. Tabiî ki yine kitaptan faydalanarak. Malzeme: 1 Yufka, 1 yumurta ve bir kaşık tereyağı Yapılışı : Tavaya tereyağı konularak eritilir.Yufkanın içine yumurta kırılarak tavaya sığacak biçimde katlanır.Tereyağı iyice eriyip ısınınca yufka tavaya konur. Yufkanın yüzü kızarınca diğer yönü çevrilir ve pişirilir.
İki tarafı da pişip kızarınca diğer yufkaya dürüm yapılarak yenilir. Delice ile ilgili hemen hemen her konudan bahseden kitapta ilçeyi ziyaret eden devlet büyüklerinden bahseden bir bölümde var. Bu devlet adamlarından bazıları: Dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ( Nisan 1948),Adalet Bakanı Osman Şevki Çiçekdağ (1953), Cumhurbaşkanı Celal Bayar (1956), Ankara Valisi Dilaver Argun ( 1960), Cumhurbaşkanı Kenan Evren (1987) Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Cumhurbaşkanı Turgut Özal (1984) Yine kitabın sonunda Delice bölgesinden seçilen ilk ve tek milletvekili Halitli nüfusuna kayıtlı Hasan Yakup Bey(Denek) 1931 yılında yapılan 4. Dönem Milletvekili genel seçiminde Ankara ilinden Milletvekili seçilmiştir. Bir Deliceli olarak önümüzdeki 2011’de yapılacak olan 24. Dönem Milletvekilliği seçimlerinde yine bir Deliceli’nin seçilmesini temenni ediyorum. Son bölümde ise yöreye ait mahalli kelimelerde ayrı bir güzellik katmış. Bu kelimelerin bazıları, Bıldır (Geçen yıl) Culuk(Hindi) Gumpür(Patates) Malamat(Rezillik) Peşgir(Havlu) Zahar (Herhalde) İnsanların köyüne, köylüsüne, kültür birikimine sahip çıkmasının, tanımasının ve tanıtmasının aslında kendisine sahip çıkmak olduğunu bilerek yerel tarih alanında yapılan bu güzel eserin hazırlanmasında, yayınlanmasında, emeği geçen herkese sonsuz teşekkürleri borç bilirim.