14-15 Kasım’da Kültür Müdürlüğü’nün düzenlediği Kırıkkale Sempozyumunda ilk konuşmacı hemşerimiz değerli hocam Ahmet Kankal idi. Konuşmasına çok ilginç bir sunum ile başladı. Uzay mekiğinin yakıt tankının genişliği niye 1.5 m. imiş ? ABD'nin uzaya gönderdiği uzay mekiğinin yakıt tanklarının genişliği 4 feet, 8.5 inçtir. (yaklaşık 1,5 m.) Uzay mühendisleri bu tankları genişletmek istemişler, ancak başaramamışlardır. Çünkü bu tanklar fırlatma rampasına trenle gönderilmek zorundadır. Ve söz konusu tren yolu tünellerden geçmektedir. Tünellerin genişliği ise tren raylarının arasındaki genişlik olan 4 feet 8.5 inçten biraz fazladır. Neden 4 feet, 8.5 inç? Çünkü vaktiyle tren rayları İngiltere'de böyle yapılmıştır ve ABD demiryolları İngiliz göçmenler tarafından inşa edilmiştir. Peki neden İngilizler bu genişliği kullanmışlar ? Çünkü ilk tren raylarını yapanlar eski tramvay yolu yapımcılarıdır ve tramvay yolunun genişliği tam olarak budur. Tramvay rayları neden daha geniş değildir ? Çünkü bu ölçü vaktiyle at arabalarını yaparken kullanılan genişliktir. Soru: At arabalarındaki tekerlekler arasında neden bu ölçü dikkate alınmış ? Çünkü çok eskiden beri İngiliz topraklarından gelip geçen araçlar bu ölçüyü ortaya çıkarmıştır. Arabalar için başka bir ölçü kullanıldığında tekerlekler engebeli arazi üzerinde kalmakta ve kısa sürede bozulmaktadır. Bu eski yol izleri nasıl ortaya çıkmış ? derseniz...İngiltere’deki ilk uzun mesafeli yollar Roma İmparatorluğu tarafından kendi savaşçıları için açılmıştır. Peki Romalılar’ın yol izleri neden bu ölçüdeymiş ? Çünkü Roma İmparatorluğu’nun ilk savaşçılarının arabaları yan yana getirilmiş iki atın çektiği araçlardır.
Ve iki atın poposunun genişliği 4 feet, 8.5 inçtir.
Sonuç olarak dünyadaki en gelişmiş ulaşım sisteminin füzelerinin dizaynı ikibin yıl önce yan yana getirilen iki atın popo genişliği ile belirlenmiştir
Bu kuralı değiştirmeye ise Ay'a giden, Mars'a gitme ve uzaya açılma planları yapan Amerikalı uzay aracı mühendislerinin bile harcı değildir.
Bu ilginç durumdan da anlayacağımız üzere yol gerçekten çok önemli. Yol olmadan kültür olmaz, yol medeniyettir.
Yollar sevgileri, sevgilileri birbirine bağlar. Dostu dosta kavuşturur. Sıla ile gurbeti bağlar birbirine, Hele kültürümüzde yol çok önemlidir. Bir çok deyim vardır bu konuda, “Yol açmak”, “Yola çıkmak”, “Yola gelmek”, “Yoluna çıkmak” , “Yola getirmek”, “Yol almak”, “Yol aramak”, “Yol bulmak”, “Yoldan çıkmak”, “Yol göstermek”, “Yol kesmek”, “Yol tutmak”, “Yoluna koymak”, “Yolunu beklemek”, “Yolunu bulmak”, “Yolunu kaybetmek”, gibi deyimlerin yanında “yollu”, “yolsuz”, “yolsuzluk” diye deyimler daha var ki, son üç deyimden Allah saklasın hepimizi.
“Kamu gücünün özel çıkar için kullanılması” anlamına gelen yolsuzluk günümüz dünyasının belki de en büyük belası.
Her konuda Sünneti örnek aldığı iddiasında bulunanlar bu konuda ne düşünmektedirler bilmem ama Yolsuzluk yapan hakkında Hz. Peygamber, nasıl davranmıştır? Bir örnekte görelim;
“Bir harp sonrasında Hz. Peygamber’e: “Filanca, falanca şehit oldu” diye gelip haber verdiler. O, bunların birisi için şöyle dedi: ‘Hayır! İşte o dediğiniz kişi şehit olmamıştır.
Ben onu cehennem içinde görüyorum. Sebebi de, kamu malından (Beytü’l mal’dan devlet malından) çaldığı bir giysidir. Hz. Peygamber bunun ardından Hz. Ömer b. el-Hattab’ı çağırarak şu talimatı vermiştir: ‘Git, ey Hattab oğlu, git de insanlara şunu duyur: Cennete yalnız ve yalnız müminler girecektir.” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I/30, 47).