Canakkaleee

Çanakkale Destanı...

Öyle kahramanlıklarla, öyle mücadelelerle dolu ki...

Bunun yanısıra da bu şanlı zaferin nasıl kazanıldığının hüzün dolu hikayeleri...

Bu destanın içinde imzası olan yediden yetmişe, erkek, kadın, kız, kızan, dede, torun, çoluk çocuk...

  Bu kahramanlardan birisi de ŞERİFE BACIDIR...

   Şerife henüz 16 yaşında evlendirilir. Düğününden birkaç sonra ay sonra Çanakkale Savaş'ı patlak verir ve eşi orduya katılır, şehit düşer. 

  21 yaşına geldiğinde köylü onun yalnız kalmasını doğru bulmaz ve köyde yalnız yaşayan savaş gazisi Topal Yusuf'la evlendirilir. Yusuf savaşta sol bacağını ve bir gözünü kaybetmiştir. Kulakları da günden güne az işitmektedir. Üç yıl sonra bir kız çocukları olur ve adını Elif koyarlar.

  Savaşın hiddeti gitgide artmaktadır. Ankara'dan talimat gelir; İnebolu'dan kağnılarla Kastamonu'ya cephane taşınacaktır. Her evden bir kağnı yola çıkacaktır. 

Erkek varsa erkek, yoksa kadın bu VATAN GÖREVİNİ yapması gerekmektedir. 

  Şerife Bacı, minik yavrusu Elif'ini bırakacak kimseyi bulamaz. Bebesi de hâlâ annesinden süt emiyordur. 

1921 yılı Aralık ayının son günlerinde çetin bir dönemi Şerife bacı Elif'iyle birlikte yola çıkar. 

  Bebesi için top mermilerinin arasında bir yer ayarlar. Üzerine yün yorgan örter. Bu halde uzun bir yol alır. Bir süre sonra kağnısı durur. Kağnıyı çeken öküzünün biri olduğu yere yığılır. Ne yapıp ettiyse ayağa kaldıramaz hayvancağızı...

Kendisi de bebesi de iyice acıkmışlardır.

Hava şartları çok çetindir ve daha da ağırlaşmaya başlamıştır. 

Kar ve soğuk dermanını kesse de son bir gayretle Kastamonu Kışlası'na yaklaşmıştır. Yağış şiddetlenmeye başlayınca top mermileri ıslanmasın diye gocuğunu mermilerin üstüne örter. Ufacık yavrusunun soğuktan elleri, çenesi tirtir titriyordur

Yorgun ve aç Şerife Bacı, Elif'i ölmesin diye de üzerine abanır...

Vücut sıcaklığını yavrusuna verir. Şerife Bacı keskin ve dondurucu soğuğa daha fazla dayanamaz ve 24 yaşında donarak şehit olur...

Bu Vatan işgalcilerinden böyle kurtarıldı. 

  Cumhuriyet böyle kuruldu. 

   Bu destan öyle bir destan ki tarihçilerin yazarken gözyaşı döktüğü, tarihin önlerinde selam durduğu, eşi benzerine az rastlanan kahramanlıkların destanıdır.

 Bu vatana düşman ayağı bastırtmayan, bayrağımızı göklerde dalgalandıran Şerife Bacı ve onun gibi nice kahramanlarımıza ne kadar şükretsek azdır.

Allah ona ve tüm şehitlerimize rahmet eylesin mekanları cennet inşallah.