Okul yolu sensiz
Ölüm kadar sessiz
Geçtim o yoldan dün
İçim doldu hüzün
Yapraklar solarken
Adını anarken

Eylülde gel Eylülde gel

Güzide sanatçı Alpay’ın şarkısı “Eylülde gel”i galiba bizim jenerasyonlardan dinlemeyen ve dinlerken de yüzünde buruk tebessüm oluşmayan yoktur değil mi?

Evet;

Eylül ayı öyle çok şeylere tanık olur ki galiba insan hayatında yeni yılın başlangıcından bile önemlidir denebilir.

Eylülde okullar açılır. Milyonlarca öğrenci okula başlar ve aileleri ile beraber öğretim yılına adım atar. Öğrenci evlatlarımız kadar aileleri de onların okul kıyafetlerini teminden başlayan,  kırtasiye, defter kaplama, servis ayarlama, okul bulmadan pek çok konuyu Eylül ayında yaşar.

Eylül ayı Askerler için çok önemlidir. 30 Ağustos rütbe takma törenlerinin olduğu gündür. Binlerce subay ve Astsubay rütbelerini takar ve komutan olarak Eylül ayında kıtalara çıkar askerlere emir komuta etmeye başlar.

Elbette bu Ağustosta olan Kara Harp Okulunda meydana gelen kılıç çatma olayını bu konunun dışında tutuyorum. (Efendim bu yazılar tarihe not düşeceğinden kısaca hatırlatalım bu olayı. Zira yıllar geçince olayı hatırlamayanlar kalınca bu da neymiş denebilir.) 30 Ağustos 2024 tarihinde Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde yapılan yemin töreninden sonra öğrencilerin bir kısmı bir araya gelerek alternatif bir yemin ettiler. Aslında bu yeminin kimseyi rahatsız edecek bir tarafı yoktu. Ancak bir kesim hükümete gözdağı derken bir kısmı da asıl yemin töreninden sonra böyle bir şeyin yapılması en azından disiplinsizlik olarak algılandı. Bu konuda tarihe not kalsın.

Eylül başkaca da önemlidir. Öncesinde gençleri sağcı solcu olarak bölmüşler sonra yapılan 12 Eylül 1980 askeri darbesi ile pek çok kişi bir sağdan bir soldan diyerek asılmış ortadan kaldırılıştı. Askeri darbeler bitti denen bu günlerde 80 darbesinden sonra pek çok darbe girişimine güzel ülkemde girişimde bulundu. Kesinlikle askerime laf ettirmem ama içlerindeki çürük elma olan demokrasiyi yurtdışının çıkarlarını korumak olanlar tarafından bugün ortam bulsa yine yapılacağını bilmeyenimiz yoktur. Yani durumdan vazife çıkaramaya çalışanlar fırsat bulunca “Yine şahlanıyor” marşını tanklardan çaldırır.

Birde 2001 deki Amerika’da ki saldırılar var ki dünyanın seyrini değiştirdi. O saldırıdan sonra her yere her şekilde herkese saldırma hakkı olduğunu söyleyen Amerika dünyanın dengesini değiştirdi. Şimdi Ortadoğu’dan başlayan, Kafkasya ve Afrika’da ki her karışıklık da bu saldırının eseri oldu.

Ve bazı çevrelerin “ Bu yıl hac kurban bayramına denk geldi” bilgisizliğine düşmeden söyleyelim. Bu yıl Peygamber efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (sav)’nın dünyaya teşriflerinin kutlandığı Mevlid kandili bu yıl Eylül’e denk geldi. 

Toparlarsak Eylül beni için çok öenmli hadislerin olduğu ay olduğu kadar, öğrencisinden, ailesine, askerinden siviline tüm kişiler içinde önemli. Hatta dünya tarihinde bile öenli yeri var Eylül’ün.

O zaman şöyle diyelim mi?

11 Eylül saldırısı, 12 Eylül askeri darbesinden başlayıp Mevlid kandilinin ne olduğuna kadar, hatta bu ay 8 yaşındaki bir kız çocuğunun kayıp olması ve ölü bulunması ile annesi, ağabeyi, amcası başta olmak üzere pek çok kişinin tutuklanması ile gündem olan Narin olayı gibi pek çok olayın irdelenmesi için bu ay okuma ayımız olsun. Okuyalım ki önümüzdeki yıllarda evladımız, torunumuz her kim olursa birine tarihten bir not diyelim ve bu günleri anlatalım olmaz mı?