Vatan ne Türkiye'dir Türklere, ne Türkistan, Vatan büyük ve müebbet bir ülkedir; TURAN... Türkleşmek,İslamlaşmak,Muasırlaşmak, Türk Töresi, Türkçülüğün Esasları gibi yazdığı eserlerle Cumhuriyetimizin manevi babası olan Ziya Gökalp, aynı zamanda Cumhuriyetin fikir plânında kurucusudur. Türkiye Cumhuriyetinin icra plânında kurucusu ve Cumhuriyeti milli temeller üzerine oturtan Mustafa Kemal Atatürk, rehberi olan Gökalp hakkında şunları söylemektedir: “Etimin ve kemiğimin babası Ali Rıza efendi ise, fikrimin babası da Ziya Gökalp'tir Gökalp’e, ırkçı, şovenist, kafatasçı gibi iftiraları atanlar okumadan kanaat sahibi olan yobazlardan başka bir şey değildir. Türkçülüğün Esasları ” isimli eserinde “Türkçülük, Türk milletini yükseltmek demektir... diyebilen bir kişi da ırkçı olabilir mi? 

O büyük bir sosyolog, ekonomist, mütefekkir, eğitimciliği ile dopdolu bir insandır. Hedef daima dünyayla yarışabilecek bir Türk Milleti ve Türk Devleti meydana getirmektir. Bu anlamda hepimiz Türkçüyüz ve olmak zorundayız. Türk’ü ve Türk’ün emsalsiz tarihini enine boyuna bilen bir insandı. Milleti meydana getiren unsurlardan yurt, soy, dil, kültür, din ve tarih onun için kutsal değerlerdi. Gökalp’ın Türkçülükte ileri gittiğini söyleyen bir kısım insanlar, onu dinsizlikle bile suçlamışlardır. Oysa ki Türklükle Müslümanlık etle tırnak gibidir. Din konusunda söylediği şu sözler, onun din karşısındaki olumlu tavrını gözler önüne sermektedir : “İmanım kuvvetli, tevekkülüm sağlam olmasaydı,bu acılara dayanamayacaktım.Bereket versin ki dindar ve mefkûreli(idealist) bir ruhum var…

Allah’ın doğru kullarına vefalı olduğuna itimat ediniz. Gökalp’ın programı “İstiklal Savaşı”ndan sonra Mustafa Kemal’in programı oldu. “Bir Türk dünyaya bedeldir” diyen Atatürk, bu konuda Gökalp’ı bile geride bıraktı. Türk milliyetçiliğinin kurucusu, Yurdumuzda, sosyolojinin öncülerinden olan Ziya Gökalp’ın Türkçülük siyaseti, tamamıyla Türk ve Müslüman kalmak şartıyla Batı medeniyetine tam ve kati bir surette girmeyi gerektirmektedir. Ziya Gökalp’e göre Millet, lisanca, ahlakça, edebiyatça, müşterek olan, yani aynı terbiyeyi almış fertlerden mürekkep bulunan bir zümredir “der. Türk’üm diyen her ferdi Türk tanımaktan, yalnız Türklüğe hıyaneti görülenler varsa, cezalandırmaktan başka çare yoktur” görüşü, Atatürk tarafından, “Ne mutlu Türk’üm diyene” şeklinde ifade edilmiştir. Dün Türkler için bir milli devlet hayaldi, gerçek oldu. Turan da bir ülküdür. Gerçekleşecektir. Turan, Türkler’in oturduğu Türkçe’nin konuşulduğu bütün ülkelerin toplamıdır.”Gökalp’de, Atatürk de Turancı doğdular, Turancı yaşadılar, Turancı öldüler. 2023’te yani Gökalp’in ölümünün 99., Cumhuriyetimizin 100. yılında kaynağını Türk kültür ve tarihinden, Ziya Gökalp’in fikirlerinden ve Atatürk’ün uygulamalarından alan ve bugün var olmamızı sağlayan mücadelenin yani Türk milliyetçiliğinin dünyaya egemen olması dileğiyle. Gökalp’in açtığı bu yol bugün Türkçüler’e güç veriyor, fikir veriyor, ilham veriyor. Ölümünün 86. yılında Ruhu Şad Olsun.