HARCAMA SANATI

Harcama sanatı, parayı bilinçli bir şekilde harcamayı gerektirir. Bu da harcamanın önceliklerini, inceliklerini, hesabını kitabını bilmektir.

Kaliteli bir hayat yaşamayı başarmak, harcamadaki ustalığa bağlıdır. Öyle insanlar tanıyorum ki düşük gelirlerine rağmen kaliteli bir hayat yaşamayı başarıyorlar. Onların yaşamlarında sinema, tiyatro, konser, tatil, eğlence var. Öyle insanlar da tanıyorum ki yüksek gelirleri olmasına rağmen kalitesiz bir hayat yaşıyorlar. Bazılarının da çok parası var, ama paralarını kendilerini yok etmek için harcıyorlar. Örneğin uyuşturucu kullanıyor, aşırı alkol alıyor, kumar oynuyorlar… Yaşama sanatı, parayı hem kaliteli yaşamak için hem de insani amaçlar için bilinçli bir şekilde harcama ustalığıdır.

 Özetle bazıları düşük gelirlerine rağmen renkli bir hayat yaşarken, bazıları da yüksek gelirlerine rağmen silik bir hayat yaşıyorlar. Demek ki kaliteli yaşamak, paranın miktarından ziyade bilinçli harcamayla oluyor.

 

Alışverişlerinizde ucuzluk dönemlerini bekleyip promosyonlu ürünleri seçmelisiniz. Ustaca para harcamak, böyle davranmayı gerektirir. Ayrıca alışverişlerinizde kaliteli ürünleri tercih etmelisiniz. Bir İngiliz atasözünde, “Ucuz mal alacak kadar zengin değilim” denilmekte. Gerçekten de kaliteli mal, hem üzerinizde güzel durur hem daha uzun ömürlü olur.

 

Parayı bilinçli harcamanın önemli bir uygulaması da alışverişlerde pazarlık yapmaktır. Bir malı alınabilecek en ucuz fiyata satın alabilmek, bir yaşama sanatı becerisidir. Pazarlık yaparken mal sahibine, “Eğer indirim yaparsanız, devamlı müşteriniz olurum.' veya 'Sizi tanıdıklarıma tavsiye ederim.” demek, çok etkileyici olur. Yapılan pazarlıkların satır aralarına bu tür “kazan/kazan” mesajları sıkıştırmak iyi sonuçlar verir.

 

Aslında en büyük harcama sanatı, “Ayağını yorganına göre uzat.” atasözümüzde özetleniyor. Dolayısıyla en önemli ekonomik bilgi, ayağımızı yorganımıza göre uzatmayı öğrenmektir. Ayağımızı yorganımıza göre uzatmak; gerektiğinde harcamalarımızı kısarak bütçemizi aşmadan hareket etmemiz demektir. Bu felsefede harcamalarımızı yaparken önceliklerimizi çok akıllıca belirlememiz gerekiyor.

 

Hepimiz zaman zaman para sıkıntısı çekeriz. Önemli olan ayağımızı yorganımıza göre uzatıp kimseye yük olmadan, kimsenin hakkını yemeden, kimseye zarar vermeden onurlu bir hayat yaşamayı başarmamızdır…

 

   'BAŞARININ GÜCÜ/Tuncer Elmacıoğlu'