Yetişkinler olarak, öğrencilerinizi ve çocuklarınızı kendileri keşfetmeye teşvik etmek için bilinçli nefes almayı ve bilinçli nefes alma gücüyle bağlantılı modeli öğrenmeliyiz. Yani öncelikle nefes egzersizlerini çocuğunuzun hayatına dahil etmeye yardımcı olmanız için sizlerin bu konuda bilgilenmeniz  gerekiyor. Çocuklara nefesi ile ilgili farkındalık ne kadar erken başlatılırsa o kadar iyi olur.

Bilinçli nefes alma,  çocuklar için en sakinleştirici aktivitelerden biridir. Aynı zaman da mükemmel bir araçtır çünkü taşınabilirdir. Dolayısıyla çocuğunuz ihtiyacı olduğu her yerde kullanılabilir. Amacı sizin ona yardımcı olamayacağınız zamanlarda bile, kendini yönetmesine yardımcı olmaktır. Bilinçli nefesi çocukların öğrenmesi için en verimli yöntem onu eğlenceli bir hale getirmektir. Çocukların nefes egzersizi yapmalarına 4 yaşından itibaren başlaya biliriz. Çocuklar için haftada 1 veya 2 kez, 10- 15 dakikadan başlayarak nefes egzersizini yapmak yeterli olabilir. Çocukların yaşlarıyla ve ilgileriyle orantılı olarak egzersize ayrılan süre haftada daha fazla güne ve dakikaya çıkarılabilir. Çocukların doğru nefes alarak büyümesi, onların sağlıklı gelişimleri açısından en önemli unsurdur. 4 yaşından itibaren her çocuk, doğru nefes almayı öğrenmeli ve günlük hayatında kullanabilmelidir. Ayrıca çocukların nefes alma yönündeki başarıları; okul hayatına, aile ilişkilerine ve sosyal yaşamlarına da olumlu katkılar sağlayacaktır. Doğru nefes almanın en önemli adımı burundan nefes alıp burundan nefes vermektir. Burundan nefes alıp vermeyi alışkanlık haline getiren çocuklar ihtiyaçları olan yeterli enerjiyi rahatlıkla alabilirler. Ebeveynlerin eşliğinde nefes egzersizleri  yapılması birçok açıdan daha uygundur. Anne babaların çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmeleri içinde uygun bir ortam oluşur.

Anlatacağım  nefes çalışmaları  çocukların son derece keyif alacakları, oldukça rahatlatıcı ve sakinleştirici  tekniklerdir.    

1.Yılan oyunu

Bu oyun da oldukça eğlenceli basit ve etkili bir egzersiz. Çocukların favori oyunlarından biri olan yılan oyununda aşağıdaki adımları takip edin.

Çocuk bir sandalyede otursun ve arkasına yaslansın

Ellerini karnına koysun ve duyacağı yönlendirmeleri dikkatle dinlesin

Daha sonra 4 saniye boyunca burundan derin nefes alsın (onun yerine siz sayabilirsiniz) karnının nasıl şiştiğine baksın.

Daha sonra da olabildiğince uzun yılan sesi çıkararak nefes versin.           

 2.Balon şişirmek

İkinci egzersiz çok eğlenceli. Aşağıdaki adımlardan oluşuyor.

Çocuk bir sandalyeye oturup arkasına yaslanmalı.

Çocuğa görünmez büyük ve renkli bir balona üflemesi gerektiğini söylemelisiniz.

Bunun için burundan nefes almalı ve balonun ne kadar çok büyüdüğünü hayal etmeliler.                  

3.Çiçek Nefesi

Güzel bir çiçek koktuğunu, burundan ve ağzından nefes aldığını, herhangi bir gerginliği serbest bıraktığını düşünün. Gülleri, nergisleri, papatyalar veya sevdikleri diğer çiçekleri durdurun ve koklayın. Bu, çocukları nefeslerine ve hissetmelerine nasıl yardımcı olduğuna bağlamak için basit bir yoldur.

Bir sonraki yazımda buluşmak ümidiyle hoşça kalın…

MAKBULE PEKDOĞAN