Doğru nefes yaşam kalitesini arttırırken, yanlış ya da yetersiz nefes bazı problemlere neden olabilmektedir. Aslında çocuklar doğdukları andan itibaren doğru şekilde diyaframdan nefes alıyorlar. Ancak zamanla doğuştan gelen bu bilgi bozuluyor ve onlar da tıpkı yetişkinler gibi travmalardan, streslerden ve yanlış disiplin anlayışlarından etkilenerek yetersiz nefes almaya başlıyorlar. Bu durumla birlikte özellikle okul çağında duygu ve düşüncelerini kontrol etmekte zorluklar yaşanıyor.

     Nefesin yanlış alınması neredeyse tüm sistemi etkileyen sonuçlar doğurabilmektedir. Çocuklarda sık sık rastlanan  üst solunum yolu rahatsızlıklarına ağızdan alınan nefes sebebiyet verir. Nefesi kontrol eden çocuk burundan nefes alıp vermeyi alışkanlık haline getirdiğinde artık kolayca hastalanmazlar. Çünkü doğru nefes bağışıklık sistemini güçlendirir. Ağız solunumu yapan, kaliteli nefes alamayan çocuklarda; gün içerisinde yorgunluk/uyuyakalma, yaşıtlarına göre büyüme ve gelişme geriliği, hiperaktivite, agresif davranışlar, huzursuzluk, derslerde başarısızlık görüle bilir. Çocukların doğru nefes alarak büyümeleri, bir bütün olarak tüm sistemin mükemmel çalışması ve gelişmesi için en önemli etkendir. Çocuklukta doğru nefesin öğrenilmesi yetişkinlikte de devam ettirilebilmesi için önemlidir.

     Nefes teknikleri, çocuklara erken yaşta öğretildiği ve düzenli bir şekilde yaptırıldığı zaman çok şey kazandırır. Çocuklar ve gençler Nefes teknikleri kullanarak konsantrasyon, odaklanma ve öğrenme başarılarını arttırabilir, ayrıca, unutkanlık, dikkat dağınıklığı, heyecan, isteksizlik gibi olumsuz durumları da ortadan kaldırabilirler. Çocukların ve gençlerin kendilerine bir yaşam boyu kılavuzluk edecek, farkındalık yaratmalarına katkıda bulunacak nefes tekniklerini öğrenmeleri kendi hayat başarıları açısından çok önemlidir. Nefesin büyüsünü öğretebilirsek  çocuklarımıza sağlıklı başarılı mutlu bir gelecek onları bekler.

     Bir sonraki yazımda buluşmak ümidiyle hoşcakalın…