Nefes yaşam demektir. Bu yüzden her şeyden önce insan doğru nefes alıp vermeyi öğrenmelidir. Çoğu insan doğru nefesi göğüsten alıp verilen nefes zanneder, bu yanlıştır. Birçok insanın nefes alışverişi yüzeysel ve çabuk olduğu için akciğerleri tam olarak çalışmamaktadır. Doğru nefes almak kaliteli bir hayat ve daha berrak bir zihni bize kazandırır. Doğru nefes almadığımızda psikolojik sıkıntılarımız daha fazla olur. Ayrıca göğüsten alıp verdiğimiz nefes göğüs kafesimizi ve omurgamızı zorlar. Akciğerleri tam kapasite çalıştırmak için birey her şeyden önce karın, göğüs ve omuz nefes tekniklerini öğrenmelidir.

Doğru nefes için diyafram kasımız vardır. Nefesi diyaframdan alıp vermek doğru nefese sizi bir adım yaklaştıracaktır. Diyafram nefesi almaya alıştığınızda derin nefes alamama sorunundan kurtularak kendinizi rahatlamış hissedebilirsiniz. Diyafram nefesi alırken karnınızdaki boşluğun genişlediğini hissedersiniz. Kaburganız hem ön ve arkaya hem de yanlara doğru genişler. Bu sayede akciğer, kapasitenizin tamamını kullanır.

Ruhsal ve psikolojik olarak da kendimizi zinde hissedebilmemizi sağlayan doğru nefes alıp verme, ihtiyaç duyulan oksijenin tam olarak alınabilmesine bağlı. Nefes doğru bir şekilde alındığında akciğerler daha fazla oksijen alınır. Vücudun daha fazla oksijen alabilmesi başta stres olmak üzere, tansiyondan astıma, nefes darlığından ciltteki kırışıkların giderilmesine kadar en etkin çareyi oluşturur. Bu nedenle ihtiyacın çok altında alınan nefesler, vücudun direncini düşürüyor, performansı azaltıyor ve zamanla bu performans düşüklüğü ve dirençteki kayıplar çeşitli hastalıkları ve sağlık sorunlarını da beraberinde getirebiliyor. Bunun önüne geçebilmek ise diyafram nefesi ile mümkün.

Tam olarak nefes algısının farkına vardığımızda sağlıklı bir beden yapısına ve huzurlu bir ruh haline sahip oluruz. Siz de diyafram nefesine dair teknikleri öğrenerek düzenli olarak tekrar edip hayat kalitenizi artırabilirsiniz.