EŞİTLİK VE ADALET…

Adalet kavramı insan yaşamının olmazsa olmazlarındandır. Her insan adaletli olunmasını ister kendisine karşı. İster ama bakalım kendisi ne kadar adaletli davranır yetkili olduğu durumlarda karşısındakilere…

İşte bu kavram içinde boğulan bir çok insan vardır çevremizde. Toplum huzuru eşit ve adil muameleden geçer… Herkese aynı eşitlikte yaklaşılmalı ve  adaletli olunmalıdır.  Ayrım yapılacak konularda vardır, ama bunlar iyi etüt edilmelidir. Çalışanla çalışmayan, hak edenle etmeyen tabi ki ayırt edilmeli, ödül ve ceza mekanizması adil olarak harekete geçirilmelidir.

Yetkili olunan durumlarda daima  personel  lehine karalar alınmalıdır. Olabilir durumlarda olması için çaba sarf edilmelidir ... Olabilir ancak olmayadabilir diyerek olmaması için uğraşılırsa farklı tepkilerle karşılaşılabilir ve huzursuzluk ortamı yaratılmış olur.

Dedim ya bu çok önemlidir. Tabi ki bilenler için… Ne kadar adil ne güzel işler yapıyor dediğimiz kişiler de olur, karşıtını söylediğimizde. Eşitlik ve adalet anlayışı ile ilgili ufak bir örnekleme yapacak olursak;

 Elimizde ödül olarak dağıtılmak üzere gönderilen BEŞ adet elma olsun. Karşımızda DÖRT personelimiz var diyelim. Bu beş elmayı dağıtmak durumunda olalım.

    * Öncelikle herkese birer elma verip kalan elmayı da dört eşit parçaya bölüp dağıtmak en mantıklısı gibi geliyor. Böylelikle herkese eşit paylaştırmış oluruz. Ancak herkes eşit paylaşımı hak etti mi  düşüncesi kafamızı kurcalayacaktır…

    * Birer elmayı dağıttıktan sonra kalan elmayı hak ettiğini düşündüğümüz personele vermekte bir yöntemdir. Siz öyle düşünüyorsunuz ama personel bu konuda yani kalan elmayı hak ettiğini düşündüğünüz kişide hem fikir midir acaba?

    * Herkese bir elma verip geri kalanı için oylama yapmakta bir paylaştırma şekli olabilir. Oybirliği ile bir kişi seçilirse sorun yok. Ancak birkaç kişi başka düşünüyorsa sıkıntı vardır..

    * Kalan elma için kura çekmenin mantıklı olduğunu düşünenlerde olabilir. Bu durumda aslında hak eden ve kumar şansı olmayana haksızlık yapılmamış mıdır?

Yani hem eşit hem adil davranılabilir mi?

Bana göre yukarıdaki bütün paylaştırma şekilleri normaldir. Yetkili, hangisini uygulamak isterse saygı duymak gerekir. Peki  bizde öylem?  değil tabi ki….  Yetkililer için dağıtılacak elma olmasa daha iyi..

Ama zorunda iseler talimat şöyledir.

HERKESE BİRER ELMA VERİN KALANI ÇÖPE ATIN…

Adaletinizi  Sevsinler…