İnsanlık tarih boyunca doğru ya da yanlış yapıp ettikleriyle dünyayı şekillendirmiştir. Çok karmaşık bir ruh yapısına sahip olan insan doymak bilmeyen nefsi ve hırsıyla ve de çoğunlukla aldığı yanlış kararlarıyla yaşadığı yeryüzünü cehenneme çevirmiştir âdeta.

Nefsi uğruna başlattığı insanlık katliamları, doğa ve yeşil katliamı, kültür ve dil katliamı, ardı arkası kesilmeyen din ve mezhep savaşları, enerji savaşları....  Aslı astarı yumruk kadar mideyi üç beş gram daha fazla zıkkımlandırmak... Sonu gelmeyen fitnelik sonu gelmeyen dünya hırsı. Tüm bu cinayetlerin ve fitneliklerin arkasında yatan gerçek, nefsini ve hırsını zapt edemeyen ciğer beş para etmez insanlık yoksunu şahsiyetsiz şahsiyetlerdir. Toplum yanılır, gaflete dalar, acze düşer ve hem dünyasını hem ahiretini mahveder. Toplum o dur ki çoğu kez Allah'ın nebisi Hz. İsayı çarmağa bağlatır, kan içici düzenbaz Barabbasları ödüllendirip onlara payeler verir, onları kendilerine dost edinirler. İyileri cezalandırıp kötüleri ödüllendirmek.. Kuran-Kerim böylesi toplumlardan 'Kavme süu' yani kötülük toplumları olarak bahseder.. Kuran-ı Kerim kötülük toplumlarının tüm özelliklerini bir bir ortaya döktükten sonra da bu çeşit toplumların akıbetlerini yine bir ayet-i kerimesiyle de hükme bağlar: 'Kötülük toplumları er geç belalarını beklesinler'. Hz İsa'nın zindan arkadaşı kanlı katil Barabbas Hıristiyan âleminin meşhur fısıh bayramı geleneği gereğince halkın onayı ve desteği ile zindandan çıkartılır. Roma valisi Pontinyus mahşeri bir kalabalık oluşturmuş halka sorar;  Zindanda iki mahkum var biliyorsunuz, birisi İsa diğeri Barabbas. Ben İsa'nın suçsuz olduğuna ve Barabbasın suçlu olduğuna inanıyorum. Fakat bu bayramın hürmetine geleneğimiz gereği sizlere soruyorum ' hangisini affedeyim' ? Halk büyük bir coşku ile Barabbası affedelim İsa Katledilsin diye haykırır. Gözü dönmüş ve aldatılmış sürünün bu kanlı tercihi sonrasında İsa çarmıha gerilerek idam edilir ve Barabbas serbest bırakılır.

Kısa süre zarfında Barabbas yine birçok soygun cinayet ve ırza tecavüz suçlarıyla tutuklanarak tekrar zindana atılır. Bu kez başka bir mahkumlarla birliktedir. Yine Fısıh Bayramı yine Pontinyus halkının karşısındadır ve sorar '  Ey halkım kimi affedeyim' ? Halk yine tercihini Barabbastan yana kullanır. Allah yaratmış olduğu insan denilen mahlukatın ne menem bir şey olduğunu bildiğinden insanlığın kitle kitle nasıl gaflete düşebileceklerini ayet ayet işlemiştir insanlığa emanet ettiği yüce kitabında.

Toplumların yanlışını Tanrı ve tarih asla affetmez ve toplumların uğrayacağı akıbetlerini de asla ıskalamaz. Bu sebepledir ki tarih en sabırlı öğretmendir, anlamayan kitlelere tekrar tekrar anlatır... Tarihin acıması yoktur ve Allah'ın da vaadi haktır. Allah kılı kırk yaracasına ilahi adaletiyle lâyık olana lâyık olduğunu, müstehak olana da müstehak olduğunu vermede matematiksel bir gerçektir.