Matematik, Yunanca matesis: kelimesi kökünden gelir ve öğrenilmesi gereken şey, bilgi, bilim, öğrenme anlamındadır. Bilinen dünya tarihinden bu güne kadar insanlığın ruhsal, fiziksel, zihinsel ve her türlü gelişimi, huzuru, mutluluğu, refahı matematik bilimi sayesinde gerçekleşmiştir. Aritmetik, cebir, geometri gibi müspet ilimlerin ortak adı tarihin bilinen en eski bilimi olan matematik zihin-zekâ çalışması sonucu ortaya çıkmış, bizi doğruya, kesin bilgiye götüren bir düşünme yöntemidir.

Antropoloji, psikoloji, sosyoloji vb. sosyal bilimler ile gözlem ve deneye dayalı ölçülebilir özellikleri olan Fizik, Kimya, Tıp, Astronomi vb. Fen bilimleri bugünkü ileri duruma gelmesi matematiğin temel kuralları sayesinde olmuştur. Bugünün modern teknolojiler 544 ayrı dalı olan matematiğin yardımı gelişmişlerdir.

Dünyanın genel kabul görmüş otoriteleri ve bilim adamlarının Matematik bilimini tarifleri:

G. H. Hardy: Dünyadaki en masum uğraş matematiktir.

Carl Friedrich Gauss: Matematik bilimlerin sultanıdır, kraliçesidir.

Aristoteles: Matematiğin temeli sayıdır. Matematik sayıyla başlar.

Goethe: Çözümde görev almayanlar, problemin bir parçası olurlar.

Mickey Mouse: Aritmetik, ayakkabıları çıkarmadan yirmiye kadar sayabilmektir.

Benjamin Peirce: Matematik bilimlerin sonuçlarının çizilmesi için gereken bilimdir.

C. Morley: Bir matematik problemine dalıp gitmekten daha büyük mutluluk yoktur.

Simeon Poisson: Hayat sadece iki şey için güzel; matematiği keşfetme ve öğretme.

John Von Neumann: Matematikte bir şeyleri asla anlamazsın, sadece onlara alışırsın.

David Wells: 1-100’e kadar olan sayılarla dost olmanız matematiği sevmenize yeterlidir.

Newton: İnsanlar sayılar gibidir, o insanın değeri ise o sayının içinde bulunduğu sayı ile ölçülür.

El-Harezmî: Algoritma şöyle diyor: Rabbimiz ve koruyucumuz olan Allah’a hamd ve senalar olsun.

Morris Kline: Tanrı vardır, çünkü matematik tutarlıdır; şeytan vardır, çünkü bunu ispat edemiyoruz.

Amerikan Ateistler Organizasyonu Başkanı Dr. David Silverman: Matematik sonsuz küçük veya sonsuz yoğundur.

Tolstoy: İnsanoğlunun değeri bir kesirle ifade edilecek olursa; payı gerçek kişiliğini gösterir, paydası da kendisini ne zannettiğini, payda büyüdükçe kesrin değeri küçülür.

Leonardo Da Vinci: Resim bir bilimdir ve tüm bilimler matematiğe dayanır. İnsanın ortaya koyduğu hiçbir şey matematikte yerini bulmak-sızın bilim olamaz. Matematiksel olarak gösterilemeyen hiçbir araştırma gerçek bilim sayılamaz.

P. Turan: Eğer mutsuzsam, matematikle uğraşıp mutlanırım. Eğer mutlu isem; matematikle uğraşıp mutluluğumu muhafaza ederim.

Swami Vivekananda: Bir insana bir şeyi öğretmek mümkün değildir. İnsan kendisi bir şeyi öğrenebilir. Başkaları sadece öğrenmeye yardımcı olabilir.

M. Kemal Atatürk: Bilim deyince, onda hakikat diye öne sürdüğü önermelerin pekin olmasın ister. Pekinlik ise en mükemmel şekliyle matematikte bulunur. O halde bilim o disiplindir ki; önermeleri matematikle ifade edilir. O zaman matematiği kullanmayan disiplinler bilimin dışında kalacaklardır.

Sigrid Hunke (Avrupa’nın Üzerine Doğan İslam Güneşi): Sadece biz Almanlar değil dünyanın medeni bütün milletleri sayıları Müslümanlardan almışlardır. Bu rakamlar olmaksızın ne bir bilet ne bir fiyat etiketi ne telefon rehberi ne de borsa haberi düşünülebilir. Riyazî, fiziki ve astronomiyle ilgili ilimlerin muhteşem yapısı, sesten hızlı uçak, feza gemisi ve atom fiziği de düşünülemez.”

G.Galile: Evren (Kâinat) dediğimiz her an gözlerimize açık kitabın dilini ve bu dilin yazıldığı harfleri öğrenmeden ve kavramadan anlaşılamaz. Doğanın muazzam kitabının dili matematiktir. Evren, matematik diliyle yazılmıştır. Harfleri üçgenler, daireler ve diğer geometrik biçimlerdir (şekillerdir). Bu dil ve harfler olmadan kitabın tek sözcüğü bile anlaşılamaz. Bunlar olmadan yapılanlar karanlık bir lâbirentte amaçsızca dolanılır.

Ali Ülger: Bilimin gayesi evreni ve evrende olan her şeyi anlamak onlara hükmetmek ve yönlendirmekse bunun için tabiatın kitabını okuyabilmemiz gerekir. Tabiatın kitabı ise, Galileo’nun çok atıf alan sözleriyle, matematik dilinde yazılmıştır, onun harfleri geometrinin şekilleridir. Bunları anlamak ve yorumlayabilmek için matematik dilini bilmemiz gerekir.

• Matematiğin dili akıldır ve matematik;

• Hamallıktan kurtulmadır.

• Evrensel bir dil ve kültürdür.

• Bütün bilimlerin temeli ve kaynağıdır.  

• Tüm insanların ortak düşünce aracıdır. 

• Ölçülebilen nicelikler (miktar, sayı) bilimidir. 

Zihin, hafıza, akıl çapı, anlama yeteneği, doğru hüküm verme, bilimsel düşünme sadece matematik sayesinde gelişir.

Bu yüzden büyük insan olmanın, dini, imanı, inancı, hakikati anlamanın yolu Matematik bilimi sayesinde gerçekleşir.