HİKMET YAZILARI XIV

Edebiyat ve Hikmet Araştırmaları Dergisi’nin ilk sayısıçok yakında okurlarıyla buluşacak. Bu dergi bir başlangıç! Araştırma merkezimizin kurulumu ile beraber yeni kanallar vasıtasıyla okumalara başlayacağımızın müjdesini buradan vermek istiyorum. Niçin Hikmet okuması yapılmalıdır? 

Çünkü hikmet arayışı her Müslümanın görevidir. Biz hikmeti müşahede edebildiğimiz kadarıyla Müslüman kardeşlerimizin de faydalanması ve farkında olması için paylaşma gayretindeyiz. Hikmet'in toplumumuzda yaygınlaşması ve fark edilmesini sağlayabilmektir görevimiz. Toplumda yaygın hâle gelen görsel ve işitsel kültürün insanımızı okumaya sevk etmediği aşikârdır. Böylece iyiden iyiye kâğıt medeniyetinden görsel bir dünyaya evirildiğimiz günümüzde, hikmeti genel hatları ile topluma ve kendimize anlatma, anlama ve yaşama gayreti içindeyiz. Okuması yapılan pek çok eser var. Yalnızca bunların çok azı medeniyetimize katkı sunmaktadır. Özellikle podcast usulü ile gelişen işitsel kültürün aracı olan yeni nesil radyoculuk, işi daha içinden çıkılmaz bir hâle dönüştürdü. Biz ise anlatan ile dinleyeni bir arada tutarak, gönülden gönle daha akıcı bir ortam sağlıyor ve hikmeti anlama gayreti içinde bir adım atıyoruz.

Meselemiz; vaaz vermek ya da edebi, dini, siyasi bir metni canlandırmak değildir. Hedefimiz tamamen insanımızı, kaybettiğimiz hikmet değerlerimizle buluşturmak ve olaylara, hadiselere karşı bakışımızı geliştirebilmektir. Bu okumalar sadece toplum için değil aynı zamanda ferdi olarak öncelikle kendi gelişimimiz içindir. Bu nedenle hikmet okumaları, toplumun her kesiminde yankı bulacak çapta bir düşünce geliştirilene dek devam edecektir. Allah Teâlâ’nın izni ile.

Hikmet okuması nasıl yapılmalıdır?

Önce bir mecra kurulmalıdır. Kurulan bu muhitin hiçbir siyasi ve kurumdan güç almadığına dikkat edilmelidir ki hikmetin gönlü de, dili de bağlı kalmasın. Zira hikmet arayışı için yola düşenlerin talip oldukları şey dünya ve içindekilerden daha kıymetlidir. Böylece kurulan mecranın samimi olması önemlidir. Biz televizyon programcısı değiliz. Bu yüzden okuma yapılırken esas olan hakikati olduğu gibi aktarmak ve kendimizden bir şey katmamaktır. Okumanın esasları şu şekilde sıralanabilir; Orijinal metin okunmalı, sonra metin günümüz Türkçesi ile okunmalı, daha sonra var ise şerhi okunmalıdır.

Okuma, düşünerek yapılmalıdır. Öncelikli olarak hikmet okuması, medeniyetimizin kült eserleri üzerinde durularak yapılacaktır. Hikmeti anlama, anlamlandırma, anlatma ve yaşama çabası peşinde olabilmek için toplumda bu faaliyet ile ilgilisi ilgilenecektir. Hikmet yolculuğunda insanımıza hikmetli eserleri okuyarak, hiç değilse sesimiz ve tecrübelerimizle hizmet edebilme gayretine muvaffak oluruz. Allah Teâlâ bize güç versin. Hikmet yolculuğundaki canlara da dikkat ve zihin açıklığı ile hassas bir kalp ve duyarlı bir bilinç bahşetsin, niyazımızla.