Günler birbirinden farklılık göstermez zaman dilimi bakımından. Amma velakin İslamiyet’e göre, içlerinde bir gün var müminlerin bayramı olan cuma günü. O günün anlam ve muhtevasını bilsek her daim Cuma olmasını temenni ederiz. Peygamber efendimiz (sav) birçok hadis ile önemi bildirmiş, o gün ne yapılması gerektiğinin üzerinde durmuştur. Kuran azimüşşan ile sabit olan güne biraz daha ehemmiyet vermemiz, bizim için önemli. İki Cuma arası küçük günahların af olacağı, üzerine güneş doğan en hayırlı gün Cuma olduğu gibi. Ve bir an var ki o an yapılacak dua kabul olunacağı bir vakit ama gizli tutulmuştur.

                Cuma günleri de Kırıkkale’mizde de güzel bir etkinlik oluyor sabah namazlarında, Nur camimizde aileler buluşuyor diye. Cuma’nın hürmetine memleketimizin en gözdesi olan en büyük camisi olan mabedimizde, küffara biz buradayız, sabahın güneş doğmasına yakın birlik beraberliğimizi Allah çağırıyor diye, şükrümüzü eda edelim diye sıcak yatağımızı bırakıp gelmek. Ne kadar çok kalabalık olursa da namazın, duamızın kabulü daha makbul olacağından mülhem, kalabalık olması elzem bir durum. Bu Cuma bende ordaydım. Maalesef iki saf bile dolmadı. Çoğu kişinin paylaşmasına rağmen, merkezde olmasına rağmen iki safı dolduramayışımızın hüznü kapladığı ruhaniyetimi. Konser olduğu vakit meydanımızda, lebaleb dolan insanlar, derbi maç olduğunda ise çay ocaklarının dışına kadar dolduran halk, sadece Cuma gününün hürmetine Nur camimizi dolduramıyorsak, biraz imanımızı gözden geçirmeliyiz.

                Selahaddin Eyyubi cuma günü hutbedeyken genç birisi kalkar “Kudüs işgal altına sen burada konuşuyorsun” der, sabah namazında döner Selahaddin Eyyubi der ki” Genç nerede” ses çıkmaz, genç gelmemiştir. “Ne zaman ki Cuma namazına gelenler, sabah namazına gelirse, o zaman Kudüs bizimdir.” Cuma namazlarında hınca hınç olan camiler sabah namazlarında iki saf bile olamıyor. Birde cumadan cumaya gelen kalbi temiz insanlar var. Peygamber efendimizi (sav) bir hadisi var ki çok şiddetli gelmiştir bana “Münafıklara yatsı ve sabah namazı kadar ağır gelen başka namaz yoktur. Onlardan biri bu iki namazdaki hayrın ne olduğunu bilselerdi emekleyerek de olsa onları kılmaya gelirdi.” Bu kadar güzelliklerle dolu bir dinimiz var. Yaptığımız her amelin karşılığı kat be kat fazlası ile veren bir Rabbimiz var. Bu kadar güzellikleri bize bahşetmiş bir Mevla’mız varken, sabah namazına gelmemek nankörlük alametidir. Hz. Ömer (ra) sahabelerden birisi sabah namazını gelmediğini görünce sorar nerde diye, sabaha kadar teheccüd kıldı ondan gelemedi diye söylenince “Sabaha kadar teheccüd kılmasaydı da sabah namazına camiye gelseydi.”

                Asıl özgürlük Allah’a kul olmakla başlar. Kulluk namaz ile, namaz sabah namazın o şevki ruha verdiği revnaklını hissettiğin anda gayri ölüm bile vuslat olur sana. Bir de Peygamber efendimiz (sav) 7 büyük günah diye tabir ettiği bir hadis var, okumanızı ve biraz tefekkür etmenizi rica ediyorum.